Читај ми!

Гадафи, бег кроз пустињу

Устаници тврде да су опколили Моамера Гадафија на територији пречника 60 километара. Устаници зазиру од упада на територију јужних либијских племена. Бивши Либијски лидер последњи пут виђен у селу Гат 950 километара јужно од Триполија. Побуњеници сматрају да покушава да се пребаци у Нигер или Чад.

19.20 - Гадафи није у Нигеру, а наводи о конвоју возила који су из Либије стигли у Нигер нису тачни, саопштило министарство правде те земље. 

18.53 - Десетине протиавионских пројектила СА-24 нестале из магација бригаде коју је водио Гадафијев син Хамис. Запад се дао у потрагу за ракетама страхујући да ће пасти у руке радикалним исламистима. 

17.10 - НАТО нема информације где је Гадафи, нити је он мета НАТО-а, рекао Андерс Фог Расмунсен. САД нема информацију да је Гадафи напустио Либију.

16.20 - Побуњеници затражили од околних држава да спрече бег Моамера Гадафија са територије Либије. 

11.35 - Моамер Гадафи је опкољен и питање је тренутка када ћемо га ухватити или убити, тврде побуњеници, не наводећи место на којем се бивши либијски лидер налази. 

11.17 - Побуњеници спремни да уђу у Бани Валид у неколико наредних сати, упркос чињеници да у граду постоји отпор према договору локалних лидера и устаника. Рачуна се да 10 одсто становника не жели да види устанике у свом граду.

10.27 - Салех Ибрахим ал Мабрук, који се сумњичи да је одговоран за смрт либијских студената и убиство британске полицајке Ивон Флечер 1984. године, побегао је у Бугарску пре пада Триполија, тврди софијски дневник "24 часа".

Потера за Моамером Гадафијем још једном је, како се чини, запала у ћорсокак, јер побуњеници стрепе да би било каква агресивна акција на територији јужних племена могла да изазове нове сукобе у већ сасвим довољно крвавом грађанском рату.

Гадафи се, наводно, већ данима повлачи ка јужној граници Либије у покушају да пређе на територију пријатељски расположених лидера Чада и Нигера, али прецизних података о његовом кретању, заправо, и нема јер западни обавештајци и устаници за његовим кретањем касне најмање три дана.

После неколико дана спекулација, побуњеници су објавили да је Гадафи опкољен на територији пречника око 60 километара, као и да је питање тренутка када ће бити убијен или заробљен.

Устаници, међутим, нису желели да саопште где се налази бивши либијски лидер, али су све очи упрте на гранични појас, ка Чаду и Нигеру, пошто је неколико извора, у међувремену, јавило о његовом кретању у том правцу.

Свргнути либијски лидер, како тврде устаници, виђен у селу Гват безмало 1.000 километара јужно од Триполија, али и још целих 300 километара од границе са Нигером. Такво место, међутим, не постоји. Село Гат се налази уз саму границу са Нигером. 

У међувремену, преко границе прешла је колона возила либијске војске, која је у понедељак после подне стигла до престонице Нигера, али су тамошњи званичници демантовали да се међу десетак високо позиционираних људи Гадафијевог режима налазио и свргнути лидер.

Конвој возила, који се према различитим изворима броја од двадесетак до чак 250 возила, наводно, кретао се према Сијера Леонеу, али у општој конфузији која прати лов на Гадафија, све те информације треба узети са озбиљним резервама.

Уколико се тврдње шпијуна покажу тачним, Гадафи се налази на савезничкој територији племена Туарег, Овлад Сулејман и Ахдајрат, са којима је либијски лидер имао добре односе јер им је доделио земљу.

Највећу препреку потери представља чињеница да побуњеници на територију тих племена не смеју да уђу без дозволе, па су у току компликовани преговори у којима устаници племенским лидерима покушавају да објасне да промена власти у држави не мења њихов статус.

Опсада Сирта и Бани Валида

Најмање два устаника су погинула, а неколико их је рањено у сукобима који су избили на прилазима Сирти, једном од четири озбиљна упоришта снага лојалних Моамеру Гадафију.

Остаје, међутим, нејасно да ли та пуцњава представља почетак дуго најављиваног јуриша устаника на тај град, или се, просто, ради о непланираном сусрету патрола. Сукоб се догодио око 80 километара далеко од овог града.

Побуњеници су у наступању према Сирту и Бани Валиду показали завидно стрпљење, чекајући да  локално становништво одустане од даљег ратовања, али се о детаљима споразума преговара већ данима, са различитим успехом.

Број коментара 85

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво