Читај ми!

Бег из Бани Валида

Гадафијеви синови Сеиф ел Ислам и Мотасим напустили Бани Валид, који опседају побуњеници. Амерички обавештајци упозоравају на амбиције радикалних исламиста у Либији. Опасно је бити црнац у Триполију, саопштио "Хјуман рајтс воч", после серија извештаја о злостављању афричких миграната у Либији.

16.01 - Шеф Гадафијевих снага безбедности Мансур Дао побегао у Нигер, са још десетак особа.  

15.32 - Гадафијеви синоци Сеиф ел Ислам и Мотасим у суботу напустили Бани Валид, један од свега четири града која контролишу снаге лојалне бившем либијском лидеру. 

12.28 - Џихадисти у редовима побуњеника планирају да преузму власт у Либији, тврди Вашингтон тајмс позивајући се на америчке обавештајне изворе. Шпијуни САД, међутим, не могу да процене стварну снагу радикалних исламиста. 

12.07 - Побуњеници довлаче појачања око Бани Валида. Очекује се почетак напада, мада се посредници надају да би опсада града могла бити окончана без окршаја.

03.00 – Опречме информације из Бани Валида. Град без борбе пао у руке побуњеника, јавила италијанска агенција АНСА. Остали извори јављају о пуцњави на ободима града, али и о жестоким борбама Гадафијевих снага и устаника.

01.20 - Сеиф ел Ислам упропастио шансу за преговоре са устаницима, рекао његов брат Сади Си-Ен-Ену, наводећи да већ два месеца није видео оца, Моамера Гадафија. 

01.12 - Пропали преговори побуњеника и Гадафијевих снага у Бани Валиду. Сад је све у рукама војника, саопштили побуњеници, наводећи да би напад могао почети током ноћи. 

Либијски побуњеници, после серија војних успеха, на мети озбиљних критика, прво због злостављања политичких противника и, сада, због малтретирања црнаца у Триполију. Међународне организације траже од устаника да хитно зауставе такве акције.

"Опасно је бити тамне боје коже у Триполију", рекла је директорка "Хјуман рајтс воча" за Блиски исток и северну Африку Сара Леа Витсон, наводећи да побуњеници, без доказа, хапсе и злостављају раднике из афричких држава под оптужбом да су Гадафијеви плаћеници.

Према медијским извештајима, устаници су на тај начин похапсили неколико хиљада црнаца, које држе по импровизованим затворима или стадионима, без одговарајуће неге. Побуњеници су признали да је само у Триполију, од њиховог доласка на власт, ухапшено око 5.000 људи.

Међународна организација за миграције је, истовремено, саопштила да су мигранти из Подсахарске Африке на мети напада, као и да су неки убијени.

Мета: Бани Валид

Побуњеници, који надиру ка Бани Валиду, сукобили су се са Гадафијевим снагама на прилазима том граду чиме су, суштински, умрле наде да би се опсада једног од последњих великих упоришта Гадафијевих снага могла завршити без свеопштег крвопролића.

До пре неколико дана, у Бани Валиду се налазило око 2.000 Гадафијевих бораца, али су НАТО авиони у последњих 48 сати забележили значајне покрете трупа из тог града, па остаје нејасно да ли Гадафи уопште намерава да брани Бани Валид.

Устаници се надају да се у граду налазе његови синови Сеиф ел Ислам и Сади, али су западни обавештајци саопштили да су они, како се чини, напустили Бани Валид, те ће устаници, уколико уопште некога успеју да заробе, морати да се задовоље даљим рођацима.

Истовремено, национални прелазни савет Либије тврди да је Хамис Гадафи, убијен у близини Триполија и сахрањен у близини Бани Валида, пренео је Итар-Тас.

Опозиција је претходно два пута саопштавала да је Хамис убијен, али ти наводи ниједном нису били званично потврђени.

Иако је већ недељама у току општа потера за Моамером Гадафијем, чини се да нико нема представу где се налази дојучерашњи лидер Либије, па су побуњеници све склонији теорији да је њихов најжешћи противник напустио земљу пре извесног времена.

Тајни разговори Пекинга и Триполија

Поводом навода у медијима да је Пекинг водио тајне разговоре о испоруци оружја Гадафију, министарство спољних послова Кине саопштило је да Кина није ни директно ни индиректно снабдевала Либију оружјем, иако је режим Моамера Гадафија контактирао нека кинеска предузећа.

Канадски дневник Глоуб енд мејл раније је објавио да је Пекинг у јулу понудио Гадафију оружје, као и да су кинеске државне компаније биле спремне да Триполију продају оружје и муницију у вредности од најмање 200 милиона долара и поред санкција УН уведених Гадафијевом режиму.

Према писању канадског дневника, кинеске власти су имале тајне разговоре о испорукама оружја Либији преко Алжира и Јужне Африке, али оружје није испоручено.

Број коментара 57

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво