Строс Кан поново у Француској

Након што је суд у Њујорку одбацио све оптужбе против Доминика Строс Кана за сексуално злостављање хотелске собарице, бивши директор ММФ-а вратио се у Француску.

Бивши директор Међународног монетарног фонда (ММФ) Доминик Строс Кан, после бројних непријатности које је доживео у САД протеклих месеци, где је био оптужен за сексуално злостављање собарице, вратио се у Француску. Окружно тужилаштво у Њујорку одустало је од свих оптужби против њега прошле недеље, након чега је Строс Кану дозвољено на напусти Америку.

Њујоршки суд одбацио је све оптужбе против Строс Кана 23. августа, а тужилаштво је саопштило да одустаје од кривичног процеса, јер сумња у кредибилитет главног сведока, Нафисату Дијало, собарицу хотела "Софител", која је оптужила Строс Кана за сексуални напад.

Пре хапшења, Строс Кан се сматрао за јаког противкандидата актуелном председнику Николи Саркозију, на предстојећим изборима, а, због скандала, био је приморан и да поднесе оставку на место извршног директора ММФ-а.

Строс Кан је допутовао у Француску са супругом Аном Синклер, три и по месеца пошто је ухапшен под оптужбом за сексуални напад. Снимици некадашњег директора ММФ-а са лисицама на рукама обишле су свет.

Строс Кан је био смештен у затвор на острву Рајкер, између Квинса и Бронкса, где је провео свега неколико ноћи. Смештен је у празно затворско крило намењено оболелима од заразних болести, где је редовно контролисан да не би извршио самоубиство.

На слободу је пуштен под рестриктивним условима кућног притвора, уз кауцију од милион долара, највишу за случај који није повезан са убиством.

По изласку из затвора, смештен је у кућу на Менхетну, где је 24 сата дневно носио наруквицу којом се електронски контролише његово кретање, док је испред куће био наоружани чувар.

Канцеларија државног тужиоца је у међувремену открила да је Дијалова (32), имигранткиња пореклом из Гвинеје, лагала у опису детаља инцидента у хотелу, тако да је Строс Кан 1. јула ослобођен, али му није враћен пасош.

Кредибилитет Дијалове додатно је био угрожен открићем да је у прислушкиваном телефонском разговору разговарала о могућности да искористи чињеницу да је Строс-Кан богат. Након овог сазнања, државно тужилаштво је одустало од оптужнице.

Дијалова је против Строс Кана 8. августа покренула грађанску парницу, са захтевом за одштету.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 05. сеп 2011, 10:45) - anonymous [нерегистровани]

Tvori ti oci!

Covek je imao najjaci svetski lobi iza sebe. Nije bilo sanse da ga osude. Raspitaj se malo ko je i sta je on.
Nema to nikakve veze sa Sarkozijem i izborima u Francujskoj.

(понедељак, 05. сеп 2011, 01:41) - anonymous [нерегистровани]

Otvorite oci

Covek je optuzen i izlozen ponizavanju kroz cistu namestaljku. Mozda bi Sarkozi mogao da vam objasni zasto!

(недеља, 04. сеп 2011, 20:02) - anonymous [нерегистровани]

stros kan

Pa sta se drugo moglo ocekivati,nego sloboda za njega bogatog! Sta je jedna sirota sobarica, naspram stros kanu jos iz afrike i to u Njujorku?!Nema para vrti gde burgija nece!Plus autoritet, gospodin,na spram sobarici,pa jos crnkinja,pa jos izbeglica!!!