Русија зове побуњенике

Делегација Националног прелазног савета позвана у Москву на разговоре о енергетској сарадњи. Укинуте санкције за 28 предузећа из Либије. Побуњеници дали нови рок за предају Сирта до 10. септембра. ЦИА сарађивала са Гадафијем, пише "Вол Стрит Џурнал". Црнци непожељни у Либији.

19.14 - УН ће бити домаћин новог састанка "Пријатељи Либије" који је заказан за 20. септембар у Њујорку. 

18.40 - Две и по милијарде евра замрзнутих средстава требало би да буде стављено опозицији на располагање у наредних две недеље, рекао шеф италијанске дипломатије Франко Фратини.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров позвао је чланове либијског Националног прелазног савета на преговоре о раније закљученим енергетским споразумима између две земље, наводећи да ће се о проблему нафтних и енергетских споразума са Либијом разговарати директно са водећим представницима Савета. Заштиту интереса својих предузећа затражила је и Кина.

"Они су предложили да се састанемо. Позвали смо их да дођу у Москву и причаћемо са њима о свим видовима будуће сарадње", рекао је Лавров.

Истакнути лидери Света су раније изјављивали да ће предност у енергетским аранжманима имати компаније из водећих западних земаља Сједињених Америчких Држава, Велике Британије и Француске, које су активно помагале свргавање Гадафија.

Међутим, и поред чињенице да Русија није активно помагала побуњенике занимљиво је да је Национални прелазни савет затражио сусрет са руским званичницима како би разговарали о будућим енергетским пројектима.

За 28 либијских предузећа, међу којима су нафтне компаније, банке и шест лука, укинуте су санкције Европске уније, а њихови жиро-рачуни у земљама чланицама су одмрзнути. И европске компаније могу поново да послују у Либији, а међу првима се на то тржиште вратио италијански нафтни гигант "ЕНИ".

Стеже се обруч око Сирта

Побуњеници се све више приближавају Сирту, родном граду и последњем великом Гадафијевом упоришту, упркос продужењу рока браниоцима града за предају до 10. септембра.

Држећи Триполи чврсто под контролом опозициони Национални прелазни савет не жури се да нападне Сирт, а побуњенички званичници се надају да ће се трупе унутар града предати без борбе.

"Војна акција је последња опција пошто, после пада престонице, имамо времена и можемо да сачекамо", рекао је један од портпарола побуњеника Халед Зинтани. Племенске вође у Сирту замолили су да у град дође делегација из Зинтана како би помогла око преговора.

Овде треба имати у виду да ће велики адут у евентуалној предаји браниоца Сирта играти и вишедневна несташица хране, гаса и струје, што ће се, засигурно, одразити на морал Гадафијевих снага унутар града.

И поред дипломатских напора да се пронађе решење и продужења рока за предају до 10. септембра, побуњеничке снаге нису престале са напредовањем према Сирту, заузимајући град Вади Хаварах.

Поред тога, Национални прелазни савет саопштио је и да преговара са браниоцима Бани Валида о њиховој предаји и мирном преузимању тог стратешког града.

У оближњем град Тархуна велика војна база, некада под контролом Гадафијевог сина Хамиса, сада је највећим делом под контролом опозиције, а воде се преговори о предаји преосталих снага одбране.

Црнци непожељни

Улице Триполија и других либијских градова, иако се борбе више не воде, још увек нису сигурне. Посебно за црну популацију у граду.

Наиме, хиљаде црних Африканаца више не уживају статус који су имали у Либији под Гадафијем.

Најмање неколико хиљада црнаца притворени су под сумњом да су били плаћеници на страни Гадафија.

Хиљаде су побегле из земље или још увек покушавају да напусте земљу. Председавајући Афричке Уније Жан Пинг истакао је да либијски побуњеници убијају црнце широм Либије због сумње да су плаћеници, и да је то главни разлог због ког Унија не признаје Национални прелазни савет за легитимне носиоце власти.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво