Читај ми!

Нафта за подршку

Тајни договор Француске и либијских побуњеника - подршка за 35 одсто нафте, пише Либерасион. Сеиф ел Ислам обећао брзу победу над побуњеницима, 48 сати пре истека ултиматума који су устаници поставили Гадафију и његовим синовима. Гро Гадафијевих снага концентрисан у граду Сирту. Гадафи је у Бани Валиду, тврде устаници и западни обавештајци.

19.26 - "Нећу се предати", рекао Гадафи у аудио поруци емитованој на арапској сателистој телевизији "Араи", напомињући да је спреман на дугу по цену да Либија "гори".

18.57 - Нова власт у Либији требало би да именује некога да преузме место Либије у УН, а санкције би требало на "одговоран" начин укинути, рекла Хилари Клинтон, додавши да је Америка ставила на располагање новим либијским властима 700 милиона долара замрзнутих средстава.

14.42 - Нови рок за предају Сирта - побуњеници дали Гадафијевим снагама још седам дана.

12.00 - Тајни договор Француске и либијских побуњеника - подршка за 35 одсто нафте, пише Либерасион. 

09.25 - У грађанском рату у Либији од фебруара погинуло 50.000 људи, тврде устаници.

08.05 - Руска Федерација признала је Национални прелазни савет Либије, саопштило је министарство спољних послова у Москви.

Француски лист Либерасион докопао се копије писма на арапском језику у коме Народни фронт за ослобођење Либије, претходница Националног прелазног савета, нуди Француској 35 одсто либијске сирове нафте. Заузврат се тражи подршка побуни.

Писмо је послато у Катар 3. априла ове године, две недеље пошто је започела војна интервенција на Либију, а коју је предводила Француска.

Портпарол Прелазног савета назвао је причу о писму "лакрдијом" и додао да је такав договор незамислив.

Министар иностраних послова Француске Ален Жипе рекао је да није чуо за наводно писмо.

У међувремену, око 20.000 Гадафијевих бораца налази се у Сирту, спремно да дочека побуњенике који полако напредују ка последњем великом упоришту снага лојалних либијском лидеру. Побуњеници су позвали становнике града да се сами ослободе. У суботу истиче ултиматум снагама у Сирту да се предају.

"Биће крви", рекао је агенцији Франс прес један од побуњеника који са масом војске полако путује према Гадафијевом родном граду Сирту, где би до краја седмице могла да почне последња велика битка у грађанском рату који је, од фебруара, однео на хиљаде живота и велики део државе претворио у гомилу рушевина.

На ултиматум побуњеника одговорио је Гадафијев син Сеиф ел Ислам, који је рекао да ће евентуални напад на Сирт дочекати 20.000 бораца, најављујући почетак велике противофанзиве његових снага.

"Отпор се наставља... Ускоро ћемо вас, уз божју помоћ, поздравити са Зеленог трга", рекао је Ел Ислам у поруци коју је емитовала телевизија Ал Рај.

Порука Сеифа ел Ислама, поново, није понудила одговор где се налази Моамер Гадафи, мада је његов син рекао да се "осећа добро".

Изјава Гадафијевог сина уследила је свега неколико часова пошто су британске новине објавиле вест о тајним преговорима Сеифа ел Ислама са побуњеницима, због чега је ангажовао тим адвоката и затражио гаранције да неће бити убијен.

Опкољавање Сирта

НАТО наставља да бомбардује положаје Гадафијевих снага око тог града. У последња 24 часа, авиони, углавном британски, напали су 38 циљева, што представља прилично јасну најаву нове битке, јер се пре пет дана над градом појавио свега један авион.

Побуњеници, како ствари стоје, неће кренути ка граду пре викенда, делом због чињенице да се завршава Рамазан, а унеколико и из страха од десетак хиљада Гадафијевих бораца, који се, према разним проценама, налазе у граду.

Претходнице две војске накратко су размениле ватру код места Русека, чак 160 километара од Сирта, али су на истоку снаге устаника, наводно, знатно ближе граду - на педесетак километара.

Нема никаквих поузданих информација какво је стање у граду, али устаници и НАТО тврде да воде и струје углавном нема, као и да је снабдевање храном прилично лоше.

Истовремено, побуњеници су у предграђу Триполија ухапсили Гадафијевог министра спољних послова Абделатија Обеидија, док је још један сарадник либијског лидера Абдулах ел Хијази ухваћен у Триполију.

Број коментара 63

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара