Читај ми!

Побуњеници: Убићемо Гадафија!

Гадафи је скоро сигурно у Либији и имамо право да га убијемо, ако се не преда, саопштио побуњенички Прелазни савет. Један Гадафијев син нуди преговоре, други се заветовао на отпор. Побуњеници не желе мировне трупе УН у постгадафијевој Либији. Више од половине становника Триполија нема воду, ни одговарајуће санитарне услове, саопштио УН.

21.45 - Сеиф ел Ислам се заветовао на отпор, тврди да у Сирту има више од 20.000 наоружаних млaдића и каже да ускоро долазе да ослободе Зелени трг у Триполију.

21.20 - Гадафијев син Сади званично именован за преговарача и тврди да је контактирао вођу побуњеника ради окончања крвопролића, преноси Ројтерс.

21.00 - Ухапшен Гадафијев министар спољних послова Абделати Обеиди, тврде побуњеници.

17.11 - Гадафи се налази или у области Бани Валид, јужно од Триполија, или у свом родном Сирту, рекао високи званичник Националног прелазног савета Хишам Бухагиар.

13.51 - Европска унија планира да у петак делимично укине санкције уведене либијским нафтним предузећима, јавља Франс прес.

Званичници либијског Националног прелазног савета саопштили су да се Моамер Гадафи "скоро сигурно" налази у Либији и да побуњеници имају право да га убију, ако се не преда.

"Ово је информација којом располажем. Гадафи је, тврдим са 80 одсто сигурности, у Либији", изјавио је Омар Харири, задужен за војна питања у либијском побуњеничком Савету.

Харири је рекао да побуњеници верују да се Гадафи крије или у Бани Валиду, југоисточно од Триполија, или негде у предграђу престонице.

Нешто раније, један од најистакнутијих чланова Националног прелазног савета Али Тархуни саопштио је новинарима да побуњеници знају где се Гадафи крије, али није желео да изнесе детаље.

На инсистирање новинара да обелодане детаље о томе где се Гадафи налази, Тархуни је у шали одговорио да је једино сигуран у једну ствар - да му недостаје супруга.

Гадафијева глава је уцењена на 1,2 милиона евра, пренела је агенција АФП, наводећи да га побуњеници траже живог или мртвог, иако су у више наврата истицали да би му обезбедили "фер суђење" у Либији.

Национални прелазни савет је већ представио кораке који ће довести до демократских избора, у року од 18 месеци, под контролом Уједињених нација. Међутим, тај план ће ступити на снагу тек после повеље о независности, која још није прецизно дефинисана, јер је предуслов проглашења независности хватање или смрт Гадафија.

Побуњеници не желе мировњаке

Национални прелазни савет одбацио је могућност било каквог распоређивања страних мировних трупа под покровитељством Уједињених нација у "Либији после Гадафија", али је саопштио да разматра могућност доласка војних посматрача.

"Немамо интереса, жеље, нити је наша политика да позовемо било какве међународне снаге ради јачања безбедности у Либији или заштите наших нафтних инсталација", рекао је Али Тархуни.

На седници Савета безбедности одржаној у Њујорку, генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун поднео је извештај о ситуацији у Либији, у коме се наглашава да се мора деловати одлучно и брзо како би се превладали велики изазови са којима се та земља суочава.

"Сви можемо да будемо охрабрени развојем догађаја у Либији, али је хуманитарна ситуација и даље тешка и захтева хитну акцију. Према неким извештајима, прелазне власти пронашле су залихе лекова и хране у складиштима бившег режима. Процењује се да 60 одсто становника Триполија нема воду, нити одговарајуће санитарне услове", рекао је генерални секретар УН Бан Кимун.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво