Читај ми!

Девет живота Хамиса Гадафија

Син либијског председника Моамера Гадафија, Хамис, убијен у борбама недалеко од Триполија и већ сахрањен, саопштили побуњеници. Званичне потврде нема, тело није пронађено после напада авијације НАТО-а на положаје либијске војске код Бани Валида. Побуњеници траже од Алжира да изручи Гадафијеву породицу која је тамо пребегла.

16.40 - Алжир ће изручити Моамера Гадафија Међународном кривичном суду уколико уђе у ту земљу, наводи алжирски лист Ел Шорук.

14.33 - НАТО саопштио да ће се сада највише усредсредити на област источно од Сирта.

13.35 - Моамер Гадафи био је у Триполију у петак увече, а потом је отишао за пустињски град Сабу на југу Либије, преноси Скај њуз наводе телохранитеља Гадафијевог сина Хамиса.

13.17 - Ћерка либијског лидера Моамера Гадафија, Ајша, породила се у Алжиру и на свет донела девојчицу, саопштиле алжирске власти.

12.58 - Побуњеници дали Гадафијевим снагама у Сирту и осталим градовима рок до суботе да се предају или ће се „суочити са оружаном силом".

12.09 - Алжир ће затворити границу са Либијом на југу земље, јавља алжирски лист Ел Ватан.

Један од синова Моамера Гадафија убијен је у месту удаљеном око 80 километара од Триполија где је и сахрањен, рекли су Франс пресу представници побуњеничке владе.

Побуњеници су више пута саопштавали да је Хамис Гадафи убијен, али та вест никада није званично потврђена.

"Један од вођа побуњеника ми је потврдио да је Хамис убијен недалеко од места Тархуна, око 80 километара од Триполија. Могуће је да је убијен током борбе", изјавио је министар правде у Прелазном националном савету Мохамед Алеџи, додајући да су му побуњеници рекли и да је Гадафијев син сахрањен.

Ту информацију је потврдио и портпарол прелазне владе Махмуд Шамам.

"Хамис је убијен, а то ми је потврдио један од вођа побуњеника у тој области. Нисам видео фотографије на којима је Хамисово тело, али тај вођа побуњеника ми је то рекао и ја му верујем", рекао је Шамам новинарима.

Побуњеници су у недељу наговестили да је Хамис Гадафи вероватно убијен у суботу у сукобу побуњеника и Војске Либије.

Најмлађи Гадафијев син, Хамис, био је командант једне од најјачих и најефикаснијих бригада у саставу либијске војске.

Побуњеници су у августу већ једном саопштили да је Хамис убијен у ваздушном нападу НАТО-а на Злитан.

Ту информацију Гадафијев режим је одмах демантовао, а на телевизији су се појавили снимци Хамиса у тренутку када обилази рањенике у болници и његов сусрет са страним новинарима у једном хотелу у Триполију.

Жена и деца "на сигурном"

Либијска прелазна влада саопштила је да не може да разуме да неко може да пружи уточиште Гадафијевој породици чији је један део допутовао у Алжир, уз образложење алжирских власти да су их, привремено, до одласка у трећу земљу, примили из хуманитарних разлога.

"Уверавамо наше суседе да желимо да с њима развијамо најбоље могуће односе, али смо истовремено одлучни да ухапсимо Гадафијеву породицу и судимо јој, као и њему лично", рекао је портпарол либијске прелазне владе Махмуд Шамам, додајући да им гарантује праведно суђење.

У Алжир су стигли Гадафијева супруга Сафија, ћерка Ајша, два сина, Ханибал и Мохамед, као и њихова деца.

Министарство унутрашњих послова Алжира навело је да су о томе обавештени генерални секретар УН и Савет безбедности УН, као и шеф либијског Прелазног националног савета.

Конференција „пријатеља Либије"

Војне акције у Либији полако уступају место политичким. Око 60 делегација очекује се у четвртак у Паризу на конференцији пријатеља Либије у настојању да се помогне либијским прелазним властима које сада контролишу готово целу земљу.

Конференцији која се одржава на иницијативу Француске, председаваће француски председник Никола Саркози и британски премијер Дејвид Камерон.

Генерални секретар УН Бан Кимун најавио је учешће на конференцији на којој ће разговарати са лидером Прелазног националног савета Мустафом Абдул-Џалилом о пружању помоћи за организовање полиције.

Према речима шефа француске дипломатије Алена Жипеа, опозициони Савет прецизираће политичку мапу пута и формулисати захтеве у циљу изградње правне државе након 42 године владавине Моамера Гадафија.

Други човек побуњеника Махмуд Џибрил позвао је на деблокирање либијских средстава, блокираних резолуцијама УН из фебруара и марта, како би биле обезбеђене плате функционерима и биле успостављене војска и полиција.

До сада је деблокирано 1,5 милијарди долара у америчким банкама, а побуњеници процењују да ће им бити потребно пет милијарди долара хитне помоћи.

На конференцији у Паризу очекује се и канадски премијер Стивен Харпер, као и немачка канцеларка Ангела Меркел. Већина земаља ће, међутим, послати министре спољних послова, па ће САД представљати државна секретарка Хилари Клинтон, а Турску министар Ахмет Давутоглу.

Кина, Русија, Индија и Бразил, који су били уздржани према интервенцији НАТО-а у Либији, такође су позвани у Париз.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво