Читај ми!

Сирт - ултиматум Гадафију

Побуњеници дали ултиматум Гадафијевим снагама у Сирту – разоружајте се или се суочите са ослобођењем. Војска изгубила Бин Џавад, НАТО бомбардује путеве ка Сирту, могућем уточишту либијског лидера. Крвави биланс последњих дана Гадафијеве власти, устаници оставили једнако ужасан први утисак. Земља на ивици распада.

19.29 - Гадафијеви синови Ханибал и Мухамед, жена Сафиа и ћерка Аиша прешли у Алжир, јавља Ројтерс.

18.38 - Италијанска нафтна компанија "Ени" договорила са побуњеничким Националним саветом наставак испорука природног гаса Италији и обећала помоћ у санирању оштећења на нафтним терминалима.

15.15 - Француска поново отворила амбасаду у Триполију. 

Устаници немају намеру да преговарају са Моамером Гадафијем и његовим синовима, већ су преосталим владиним снагама, концентрисаним око Сирта, дали ултиматум - да се разоружају или ће се суочити са "ослобођењем", јавља Си-Ен-Ен.

Постављајући сценографију за битку за Сирт, највероватније уточиште либијског лидера, побуњеници су одбацили Гадафијев позив на преговоре.

Праћени снажним бомбардовањем НАТО авиона, хиљаде побуњеника окупило се недељу на периферији Гадафијевог родног места ради, како многи сматрају, коначне битке за контролу Либије.

"Желео бих да будем веома јасан, ми их не признајемо и сматрамо их криминалцима. Ускоро ћемо их све похапсити. О преговорима могу само да сањају", рекао је министар информација у побуњеничкој влади Махмуд Шамам.

Шамамова реакција уследила је свега неколико часова пошто је Гадафијев портпарол Муса Ибрахим позвао устанике на преговоре о формирању прелазне владе, наводећи да се либијски лидер још увек налази у Либији.

Одлазак Гадафијевих трупа из Триполија пратила је свеопшта анархија, праћена ужасним злочинима. Јединица којом руководи његов син Хамис побила је групу затвореника у касарни у којој су били смештени припадници чувене Хамис бригаде.

Хамисови војници су побацали ручне бомбе и затим отворили ватру на групу од око 130 затвореника у тренутку када су побуњеничке снаге већ у приличној мери контролисале Триполи.

Истовремено, ни побуњеници се нису показали у бог зна каквом бољем светлу, па је британски Телеграф у малој болници пронашао бившу Плејбојеву "зечицу" и љубавницу Гадафијевог сина Мутасима, која је скочила са првог спрата хотела, јер су устаници намеравали да је запале живу.

Талита ван Зон је преживела и евакуисана је на Малту. Десетине других особа блиских Гадафијевом режиму нису били те среће.

Поход на Сирт

Уколико је Гадафи у Либији, као што тврди његов портпарол Муса Ибрахим, онда се највероватније налази у родном граду, Сирту, ка којем се последњих дана, додуше јако споро, креће главнина побуњеничких снага.

Операције око тог града нису ни почеле, али побуњеници сматрају да би битка могла бити окончана у наредних десетак дана, и то уколико локална племена не одустану од борбе и предају оружје пре него што се устаничке колоне појаве на улазу у град.

У припремана терена за напад устаника, НАТО је у последња 24 часа жестоко бомбардовао Гадафијеве снаге у околини града, а побуњеници се већину тенкова којима располажу натоварили на камионе и послали ка граду, мада су линије фронта од Сирта удаљене више од 100 километара .

У битку ће бити упућено и око 150 тенкова које су Гадафијеве снаге криле око Злитана, али их никада нису употребиле у борби.

За случај да Гадафи није у Сирту, побуњеници га већ данима траже по подземним тунелима испод Триполија, али без успеха.

Бомбаш из Локербија у коми

Тајне трагедије "Панамовог" лета 103, у чијој је експлозији изнад шкотског града Локербија погинуло свих 259 путника, али и 11 становника тог градића, могле би заувек остати тајна, јер је Абдел Басет ел Меграхи у коми.

Меграхи, који је осуђен и због тешког здравственог стања касније пуштен, налази се у својој кући у Триполију и претпоставља се да је последњи живи официр либијске тајне службе, који би могао да одговори ко је издао налог да се постави бомба у тај авион.

Шкотска је Меграхија пустила из затвора пре две године, јер су лекари установили да су му остала још три месеца живота, а у Триполију је, тада, дочекан као херој.

Последњи пут је виђен у јавности у јулу, на митингу подршке Гадафију. Од почетка процеса тврдио је да је невин. Меграхија је у Триполију пронашла екипа телевизијске мреже Си-Ен-Ен.

Побуњеници, који су с почетка сукоба имали озбиљне разговоре са Американцима о судбини Меграхија, саопштили су да га неће испоручити, већ да ће му, уколико буде потребно, судити у Либији, док Шкотска нема намеру да тражи изручење.

"Ми никада нисмо имали и немамо намеру да тражимо изручење Меграхија", рекао је шкотски премијер Алекс Салмонда у интервјуу за Скај њуз.

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво