Читај ми!

Гадафи нуди пренос власти

Либијски лидер понудио преговоре о преносу власти. У Гадафијево име разговоре би водио његов син Сади. Број жртава вртоглаво расте. Док устаници напредују према Сирту потрага за Гадафијем се наставља. Либијски лидер "виђен" у Зимбабвеу и Алжиру.

16.15 - Највећа либијска рафинерија у Рас Лануфу, капацитета 220.000 барела дневно, није оштећена у борбама и требала би ускоро да почне са радом, каже један од оператера нафтног терминала Нагиб Бурвајс.

14.26- Гасовод "Зелени поток", који снабдева Европу природним гасом, поправљен и оспособљен, саопштили побуњеници.

13.32 - Отворен главни гранични прелаз између Либије и Туниса. Саобраћај се одвија нормално, јавља Ројтерс.

12.52 - Сирт је опкољен и побуњеничке снаге се налазе на домак родног града Моамера Гадафија, изјавио врховни командант либијских побуњеника.

11.33 - "Уколико се Гадафи не преда нећемо водити било какве преговоре", рекао је опозициони министар за нафту Али Тархуни.

08.36 - Моамер Гадафи спреман да започне разговоре о преносу власти, преноси Би-Би-Си речи његовог портпарола.

02.07 - Арапска лига обновила чланство Либије у тој организацији, са Прелазним националним већем као легитимним представником либијског народа.

23.52 - Прелазно национално веће објавило имена својих чланова, по први пут од почетка бунта против Гадафија. Најављено да ће се сви, у најкраћем року, преселити у Триполи. 

Док побуњеници "чешљају" Триполи и обрачунавају се са преосталим елементима, сада већ сасвим извесно, бившег режима, Моамер Гадафи понудио разговоре о преносу власти.

"У име либијског лидера преговоре ће водити његов син Сади", рекао је портпарол либијског лидера Муса Ибрахим, додајући да се Гадафи још увек налази у Либији.

Пре неколико дана америчка телевизија Си-Ен-Ен саопштила је да је примила мејл од Садија Гадафија, који је рекао да жели да преговара и пронађе компромисно решење.

"Покушаћу да сачувам мој Триполи и два милиона људи који живе у њему. У противном бићемо изгубљени као Сомалија", написао је Сади Гадафи.

Уколико се не постигне прекид ватре у Триполију ће ускоро, према Садијевим речима, бити "море крви".

Допринос све трагичнијем билансу грађанског рата у Либији, несебично, у протеклих седам дана дали су и Гадафијеви синови, пре свих Хамис у чијем су штабу пронађена тела најмање 53 особе, које су побијене у ноћи између уторка и среде и, потом, невешто спаљена.

Гомиле лешева само су најдрастичнији у низу проблема са којима се суочавају побуњеници од како су преузели контролу над Триполијем, јер у граду нема струје, воде, влада озбиљна несташица горива, смеће се гомила по улицама и постоји озбиљна опасност да град потоне у анархију, уколико нови владари не брзо смисле сензационално решење.

Побуњеници напредују према Гадафијевом родном граду, Сирту, али су још увек 140 километара удаљени од једног од ретких преосталих упоришта одлазећег режима, који би последњу велику представу могао уприличити управо у борбама за овај град.

НАТО је последњих дана бомбардовао положаје Гадафијевих снага око тог града, одговарајући на захтеве побуњеника, који су забринути због могућности да им из Сирте долете "скадови" наоружани бојним отровима.

Велика битка за Сирт могла би се одиграти уколико се обистине процене француских обавештајаца, који су председника Никола Саркозија обавестили да је либијски лидер побегао у родни град, одакле спрема контраудар на Триполи.

Осим Француза, Гадафија су последњих дана виђали широм Африке. Прво је јутрос освануо у Алжиру, где је, наводно, стигао конвој возила у којима се налазила породица бившег лидера Либије, али је Алжир те тврдње одбацио као бесмислене. Гадафи је, како је јавила египатска агенција МЕНА, побегао у Алжир у конвоју који је чинило шест "мерцедеса".

Касније током дана, Гадафи је виђен у Зимбабвеу, где га је довезао авион који је обезбедио Роберт Мугабе, али су западни обавештајци остали прилично хладни према тврдњама тамошње опозиције, која је била извор ове вести.

Потрага за Гадафијем, као и претходно за Мануелом Норијегом у Панами или Садамом Хусеионом у Ираку, не иде претерано добро, иако су побуњеници практично "прочешљали" цео Триполи, остављајући за собом гомилу лешева. До суботе увече, устаници су "очистили" насеља око аеродрома у Триполију.

Број коментара 107

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи