Читај ми!

Сирт под бомбама

Наставља се тешко бомбардовање Сирта, последњег великог упоришта Гадафијевих присталица. УН за међународне снаге у Либији. Устаници преврћу Триполи у потрази за најтраженијим бегунцем северне Африке. Спекулише се да је Гадафи јуче побегао у Алжир. Потрага за Гадафијем на светлост дана избацује гомиле лешева.

22.08 - Рафинерија у Завији, капацитета 120.000 барела нафте дневно, требала би да буде оперативна у наредна два дана, јављају побуњеници. 

18.20 - Међу затвореницима које су побуњеници ослободили у Триполију неколико стотина радикалних исламиста блиских Ал Каиди, тврди бивши члан либијске исламистичке организације Номан Бенотман.

17.00 - "Немамо никаквих поузданих информација о томе где се налази Гадафи и његови синови", рекао лидер побуњеничког Националног савета Мустафа Абдел Џалил. 

12.40 - Побуњеници саопштили да у потпуности контролишу међународни аеродром у Триполију, али да у околини још постоје остаци отпора снага лојалних Гадафију, јавља Франс прес.

11.30 - Тешке борбе у Рас Лануфу, који се налази на путу ка Сирти.

08.45 - Најмање 107 политичких затвореника Гадафијевог режима, који су ослобођени из затвора у области Абу Салим у Триполију, вратило се кући у Бенгази, јавља Ал Џазира.

02.25 - Нови напад Гадафијевих снага на аеродром у Триполију, оштећен још један авион. 

00.40 - Гадафијеве снаге потиснуте у јужна предграђа Триполија. Опсада Сирта.

Гадафијево родно место Сирта је једна од локација на којој се можда налази Гадафи, па су побуњеници здушно подржани од НАТО авијације кренули на тај град, упркос чињеници да њихова логистика, бар сада, не може ваљано да прати такав поход.

Авијација НАТО је гађала тридесетак возила Гадафијевих снага на путу који води ка Сирти, док су Британци после дуже паузе испалили крстареће ракете, овај пут на бункер у Сирти, надајући се да ће на тај начин обесхрабрити одбрану града.

Битку за Сирту, како се чини, желе да избегну и пубуњеници, који су у последњих неколико дана покренули преговоре са два највећа племена у граду, а пошто то није дало резултате и са неколико мањих, надајући се да ће контролу преузети без борбе. 

Од тога, како се чини, неће бити ништа, па се возила устаничке војске полако крећу ка месту на којем би се могла одиграти последња велика битка либијског рата, са све тенковима и балистичким пројектилима "скад".

Бан Кимунов план

Интернет портал Радио-телевизије Србије дошао је у посед плана шефа Уједињених нација Бан Кимуна, у којем се наводи да је за Либију најбоље решење да се формирају међународне снаге, које би предводиле две државе сталне чланице Савета безбедности, али и УН полиција, као и да се у ту државу пошаљу посматрачи будућих избора.

Те две државе су, како наводе извори на Ист Риверу, Британија и Француска, а према плану који је начинио Банов специјални изасланик Ијан Мартин, претходнике снага чинило би око 200 војника и 190 полицајаца.

У извештају, који још није званично обелодањен, наводи се да либијски фондови у иностранству достижу невероватних 150 милијарди долара, али да их не треба пребрзо вратити Либијцима.

Најпроблематичнијим се чини део који организацију Афричке уније потпуно оставља на маргинама будућих догађаја у Либији.

Поглед кроз прозор мртвачнице 

Устаници већ више од 48 сати покушавају да, превртањем сваког бусена у Триполију, пронађу Моамера Гадафија и његове синове, потера се не чини ни за јоту ближа циљу, мада побуњеници тврде да је место на којем се налазе под опсадом и да је крај питање тренутка.

Нико од побуњеника, међутим, није желео да каже на којем тачно месту траже Гадафија, али је насеље Абу Салим практично разорено после "дојаве" да је ту виђен дојучерашњи либијски лидер или бар неко од његових синова.

Побуњеници су прилично пажљиво "прочешљали" Абу Салим, али су уместо Гадафија ухапсили седам мушкараца и једну жену, док је десетак рањених остављено без хране и воде у локалној амбуланти.

У напуштеној и изрешетаној болници у том насељу пронађено је неколико десетина лешева, већином тамније коже него Либијци. Остаје нејасно ко их је и зашто убио. Побуњеници тврде да су то тела жртава Гадафијевог терора, али ван памети није ни теорија да су то били плаћеници које су побили побуњеници.

Укупно, у болници, али и око комплекса пронађено је око 200 распадајућих лешева.

Иако у акцији хватања учествују практично све западне обавештајне службе, Моамера Гадафија већ два месеца нико није видео, па полако јачају спекулације да је, можда, напустио Триполи и спрема контрапобуну. Последња спекулација у низу је да је Гадафи јуче побегао у Алжир.

Званична египатска новинска агенција МЕНА јавила је, цитирајући извор из редова либијских побуњеника, да је конвој од шест блиндираних аутомобила прешао из Либије у Алжир, а да су у њему, како се сумња, били либијски званичници, можда и сам Гадафи. Међутим, Алжир је демантовао ту вест.

Број коментара 90

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво