Читај ми!

Крв на улицама Триполија

Потрага за Гадафијем улице либијске престонице натопила крвљу. Лешеви на све стране - жртве Гадафијеве освете, жртве дивљања побуњеника и злосрећници који су се нашли на линији ватре. Четврт коју већ сатима опседају устаници полако се претвара у рушевине. НАТО ваздушне ударе концентрисао на регион око Сирта, родног града либијског лидера, удаљеног 400 километара од Триполија.

22.26 - Афричка унија још неће признати либијске побуњенике као нову владу те државе, изјавио је председник Јужне Африке Џејкоб Зума.

21.47 - Побуњеници вечерас заузели прелаз Рас Ђир, на граници Либије и Туниса, преноси Ројтерс речи очевидаца.

19.47 - Снаге Моамера Гадафија убиле су више од 150 затвореника пре него што су побегле из Триполија, саопштили су либијски побуњеници, преноси АФП.

13.30 - Гадафијеве снаге бомбардовале аеродром у Триполију, јавља Телевизија Ал Арабија из Дубаија.

11.28 - У серији напада Гадафијевих снага на аеродром у Триполију уништена четири авиона, укључујући и "ербас".

01.58 - Француски и британски официри координишу припреме за напад на Сирт. НАТО авиони нападају положаје Гадафијевих снага на путу који води ка граду. 

Побуњеници, уз велике жртве на обе стране, метар по метар освајају четврт Абу Салим у Триполију где се, наводно, налази Моамер ел Гадафи са синовима, али је либијски лидер још једном показао жилавост, позивајући присталице да "устану и истребе побуњенике".

"Не остављајте Триполи пацовима... Борите се, истребите их", рекао је Гадафи у поруци коју је емитовала сиријска сателитска телевизија Ал Каруба, нешто више од 24 сата пошто су побуњеници преузели контролу над либијском државном телевизијом.

Побуњеници, осим неколико четврти, са мањим или већим успехом контролишу скоро цео Триполи, али је страховладу Гадафијевог режима, чији се крвави биланс полако своди, заменила сасвим друга пошаст, неконтролисана освета устаника.

У последњих неколико дана, пронађено је више локација око којих су "склоњена" тела људи које су побили припадници Гадафијеве тајне полиције, али и тридесетак лешева грађана који су месецима камповали око комплекса Баб ел Азизи бранећи лидера својим телима.

Они су побијени ватром из аутоматског наоружања, а неколико их је имало везане руке, што без дилеме наводи на закључак да су једноставно стрељани, највероватније по уласку устаника у Гадафијев комплекс.

Потрага за Гадафијем

Побуњеници су потпуно свесни чињенице да не могу да прогласе коначну победу све док не ухвате или убију Моамера ел Гадафија и његове синове, о чијем се месту боравка, осим гласина често праћених пуцњавом и експлозијама, ништа поуздано не зна.

Последња информација до које је дошао тим обавештајаца који "хвата Гадафија" јесте да је у рушевине претворено неколико зграда у насељу Абу Селим, које су устаници сатима засипали ватром из ручних бацача и противавионских топова, надајући се да ће таква канонада на чистину истерати некога из породице Гадафи.

Улице тог дела града прекривене су жртвама новог таласа борби. Истовремено, устаници пљачкају радње и станове.

Ни после десетак сати пуцњаве то се није догодило, па се појавила нова теорија - Гадафи је у родном Сирту, где чека коначни обрачун са побуњеницима, чије је напредовање у приличној мери пореметила артиљерија либијске војске.

Гадафијево племе чека устанике

Побуњеничке снаге напредују ка Сирту, Гадафијевом родном месту, али би битка за тај град могла бити крвавија но што су устаници очекивали, јер је либијска војска поставила линије одбране са којих артиљеријом засипа устаничке конвоје.

То, практично, значи да су пропали преговори две стране, који су почели пре још два дана, па ће устаници морати да се боре за место које се налази прилично далеко од њихових полупразних складишта горива и муниције.

Истовремено, Гадафијеве снаге су у заседи недалеко од Бин Џавада убиле 20 устаника.

Хана је жива

Немачки Велт докопао се поверљивих докумената швајцарске владе из којих произилази да је Гадафијева ћерка Хана, за коју се тврдило да је убијена у нападу америчке авијације 1986. године, у ствари жива, пошто се налази на списку особа овлашћених да подижу новац са Гадафијевих рачуна у Швајцарској.

Како пише немачки лист, Хана је завршила медицину и важила је за једну од најутицајнијих особа у либијском министарству здравља.

Број коментара 102

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво