Читај ми!

Лов на Гадафијеву главу

Борбе у Триполију и прилазима Сирту. Целодневна опсада блока зграда у центру Триполија, где се, верују устаници, крије Гадафи или неко од његових синова. Гадафи позвао присталице на одлучујући обрачун са устаницима. Тела тридесетак Гадафијевих бораца пронађена у Триполију.

21.57 - НАТО бомбардовао Сирт, преносе медији одани Гадафију.

19.27 - Борбе на прилазима Сирти. Устаници артиљеријом покушавају да сломе фронт.

17.43 - Ново Гадафијево обраћање нацији. Либијски лидер позива присталице да се организују и ослободе Триполи. "За побуњенике нема сигурног места".

17.06 - "Моамер Гадафи је у Либији, осећа се добро и предводи снаге у борби против устаника", рекао његов портпарол Муса Ибрахим. 

15.00 - Жестоки сукоби у центру Триполија. Експлозија и пуцњаве, поново око хотела "Коринтија". Око 60 побуњеника напада зграду, верујући да се у њој налази Гадафи, или неко од његових блиских сарадника.

14.24 - Пронађена тела 30 Гадафијевих војника у Триполију, недалеко од зоне у којој су се водиле борбе. Најмање четворица су имала повезе на рукама.   

14.16 - Гадафи је још у Триполију. Јуче умало ухваћен када су устаници упали у једну од сигурних кућа, чије је постојање открио поуздан извор. Пронађени докази да је Гадафи ту провео бар једну ноћ, пише Пари мач

12.00 - Ослобођено четворо италијанских новинара киднапованих у Либији, преноси Коријере дела сера.

11.55 - Арапска лига признала побуњенички Прелазни савет као легитимног представника либијског народа.

08.43 - НАТО пружа обавештајну и извиђачку помоћ побуњеницима у њиховом "лову" на Гадафија и његове синове, изјавио министар одбране Британије Лијам Фокс.

03.23 - Гадафијеве снаге ухватиле у артиљеријски бараж устанике који су се кретали ка Рас Лануфу и натерали их да се повуку 20 километара. 

03.04 - Побуњеници упали у хотел "Коринтија" у Триполију тражећи Садија, сина Моамера ел Гадафија, који је, наводно, током дана ту био виђен. Око хотела се чула пуцњава. 

02.35 - Гадафијеве снаге напале аеродром. Размена ватре са устаницима у току. У некој од аеродромских зграда налазе се петорица Срба, за које побуњеници тврде да су плаћеници.  

Побуњеници имају скоро два милиона разлога да ухвате Моамера ел Гадафија. Американци и НАТО, који су се у последњих двадесетак сати укључили у потеру желе да спрече могућност да бојни отрови, противавионски пројектили и нуклеарни материјал падну у руке радикалним исламистима.

Амерички обавештајци верују да је Гадафи успео да побегне из комплекса Баб ел Азизи непосредно пре почетка јуриша побуњеника на Триполи, па су у компликованој операцији контроле комуникација "успели да идентификују неколико места на којима би се најтраженији човек у Либији могао налазити".

Војни планери разматрају неколико могућности за случај да пронађу Гадафија. У опцији је прецизан напад из ваздуха, али и слање специјалаца америчке Централне обавештајне агенције, као и британских и француских командоса.

Борбе у Триполију, сви путеви воде у Сирт

Жестоке борбе воде се у неколико четврти Триполија, где су Гадафијеве присталице одлучиле да скупо продају кожу пред незадрживим нападима бројнијих и боље опремљених устаника. Снајпери, минобацачи и ручни бацачи заустављају покушај побуњеника да у потпуности заузму престоницу.

Гадафијеве снаге изненадиле су побуњенике нападом на комплекс Баб ел Азизи, и то из зграде у којој је донедавно госте примао Сеиф ел Ислам, син дојучерашњег лидера и његов несуђени наследник.

Због борби, али и сталне пуцњаве, побуњеницима је отежано кретање према аеродрому, што је аналитичаре навело на закључак да се Гадафи одлучио за повлачење у герилску борбу, на начин на који је то покушао Садам Хусеин после америчке инвазије Ирака 2004. године.

Истовремено, устаничке снаге дошле су на прилазе граду Сирту, наводном снажном упоришту Моамера Гадафија, али још увек није јасно да ли су тамошњи лидери остали чврсти у одлуци да се боре до последњег даха, или ће, у промењеним околностима, "окренути страну" и пустити устанике у град без борби.

У претходна 24 часа о тим питањима су преговарали локални лидери и представници побуњеника, али исход тих разговора није познат. Све ће, свакако, бити јасније током дана, када пред Сирт дође главнина побуњеничких снага.

Ако је судити по делима војске у граду, преговори су били неуспешни, јер су Гадафијеве снаге наставиле да испаљују "скадове" на Мисурату, али без ефекта, јер су пројектили, за сада, завршавали у пустињи, далеко од града.

Гадафијеве ракете типа "скад" за сада успешно омета противракетни систем стациониран на америчким бродовима укотвљеним недалеко од града. Од укупно пет пројектила, Американци су оборили четири, док је пети пао далеко од града.

Претпоставља се да ће становници тог града пружити жесток отпор устаницима, јер је реч о Гадафијевом родном граду.

Број коментара 84

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво