Читај ми!

Тражи се, жив или мртав

Побуњеници расписали награду за хватање Моамера ел Гадафија. Група новинара заточена у Триполију. Гадафи се обратио нацији, обећавши слободу или смрт, док побуњеници претражују Триполи у покушају да га ухвате. Либијска војска покушава да организује контранапад у престоници.

21.37 - Четворо италијанских новинара отето, а њихов возач убијен, на путу од Завије ка Триполију. Сумња се да су их киднаповале Гадафијеве присталице, преноси АНСА.

18.47 - Побуњеници заузели војну базу Мазрак ам Шамс.  

17.21 - Гадафи се још увек налази у Либији, саопштено из Пентагона. 

17.00 - Страним новинарима дозвољено да напусте хотел "Риксос" у Триполију. Нешто раније су Репортери без граница тврдили да режим држи 38 новинара у хотелу као таоце, а било је гласина да се у том хотелу налази неки од високих званичника режима.   

15.30 - Свакоме ко убије или ухвати Гадафија, 1,3 милиона долара и амнестија од злочина, објавио побуњенички Прелазни савет.

15.10 - Контранапад Гадафијевих снага у неколико делова Триполија. Снајперисти заустављају све покушаје побуњеника. Чују се експлозије. 

13.56 - Гадафијеве снаге гранатирале центар Триполија, укључујићи и комплекс Баб ел Азизи, преноси Ројтерс наводе побуњеника.

12.00 - Детонације и пуцњава око хотела "Риксос" у Триполију, који је под контролом Гадафијевих присталица.  

10.02 - "Русија би могла да успостави формалне односе са побуњеницима ако успеју да уједине земљу", изјавио преседник Русије Дмитриј Медведев.

08.54 - Никарагва би дала политички азил Моамеру Гадафију, ако би он то затражио, изјавио саветник председника те централноамеричке државе Данијела Ортеге, преноси АП.

01.49 - Моамер Гадафи се обратио нацији. Повлачење из Баб ел Азизија тактички потез, јер је комплекс срушен у 64 напада НАТО авиона. "Победа или смрт", рекао је Гадафи локалној радио-станици у Триполију.

00.41 - Амерички обавештајци покушавају да лоцирају тоне бојних ортова, нуклеарни материјал и око 20.000 противавионских пројектила "стрела", страхујући да је све то оружје могло пасти у руке радикалних исламиста. 

Устаници су, после неколико сати канонаде по комплексу Баб ел Азизи, освојили симбол моћи Моамера Гадафија, али од сада већ бившег либијског лидера и његових синова у рушевинама и тунелима није било ни трага, па су побуњеници почели акцију чешљања Триполија, у нади да ће их ту негде пронаћи.

Гадафи се током ноћи обратио нацији саопштивши да је повлачење из Баб ел Азизија тактички потез његових снага, пошто је комплекс срушен у 64 напада НАТО авиона. Своје обраћење, посредством локалне радио-станице у Триполију, Гадафи је завршио речима: "Победа или смрт!".

Западне обавештајне службе и устаници били су апсолутно сигурни да се Гадафи и елитне снаге налазе у Баб ел Азизију, посебно после ноћне екскурзије Сеифа ел Ислама и његових бораца у центар Триполија, где је најавио почетак велике контраофанзиве.

Од противнапада, како се испоставило, није било ништа, јер су устаници на линију фронта брзо довели још око 2.000 бораца из Мисурате, које су увежбали бивши британски командоси.

Те снаге су се, праћене бомбардовањем НАТО-а и, наводно, побуњеничке авијације, сручиле на Гадафијев комплекс, али их је унутар зидина дочекао мали број војника, који су се релативно брзо предали.

Уколико се испостави да Гадафи и синови нису у Триполију, побуњеници сматрају да ће их пронаћи у Саби, око 600 километара јужно од Триполија, где се налазе озбиљне снаге присталица умирућег режима, укључујући и приличан број прекаљених бораца.

Порптарол либијске владе Муса Ибрахим изјавио је да Гадафијева влада може да опстане "месецима и годинама".

"Либијски лидер је спреман да се одупре побуњеницима који су заузели главни град Либије. Побуњенички лидери неће уживати мир ако се преселе у Триполи са истока земље", рекао је Ибрахим.

Теза да се Гадафи крије у родном граду, Сирту, наводе побуњеници, мало је вероватна, јер устаници већ преговарају са тамошњим лидерима о прекиду ватре, па се чини да до већих сукоба у том граду неће ни доћи.

Осим Сабе, борбе у Либији се воде још једино око Зуваре на граници са Тунисом, где Гадафијеве снаге жестоко засипају устанике артиљеријском ватром, али је немогуће проценити да ли ти сукоби имају везе са лидером и његовом породицом, или једноставно очајничком покушају локалних команданата да преокрену ток сукоба.

Још није познато ко контролише војне магацине у Либији, па у Вашингтону расте забринутост да би залихе хемијског и нуклеарног материјала, и око 30.000 противавионских ручних бацача ракета, могли да падну у руке терориста. Асошиејтед прес наводи да се око 11 тона бојног отрова иперита налазе у складиштима југоисточно од Триполија, док је источно од престонице смештено на стотине тона концентрата уранијума.

Број коментара 155

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво