Читај ми!

Од Гадафија ни трага

Побуњеници ушли у Баб ел Азизи, пошто су Гадафијеве снаге изненада престале да пружају отпор. НАТО најавио да ће се акција ваздушних удара наставити све док Гадафи буде пружао отпор.

22.05 - У Либији постоји само једна влада, она коју предводи Моамер Гадафи, изјавио председник Венецуеле Уго Чавес.

19.45 - Побуњеници преузели контролу на Рас Лануфом, Гадафијеве снаге повлаче се према граду Сирту, преноси Ројтерс наводе побуњеника.

18.09 -  Баб ел Азизи, како се чини, бранила мања група војника. Цео комплекс делује напуштено. Ни трага од Гадафија и Сеифа ел Ислама.

17.14 - Пуцњава око Баб ел Азизија утихнула. Група побуњеника ушла у комплекс. 

16.23 - Председник ФИДА разговарао са Гадафијем. Он је у Триполију и не намерава да оде одатле, рекао је Кирсан Иљумжинов за канал Раша тудеј

15.08 - Побуњеници шаљу појачања ка комплексу Баб ел Азизи, где се воде жестоке борбе са Гадафијевим снагама. НАТО у неколико наврата бомбардовао комплекс. Устаници са џамија позивају Гадафијеве снаге на предају. 

14.27 - НАТО наставља бомбардовање све док Гадафијеве снаге буду пружале отпор. Упркос зони забрањених летова, побуњенички авиони, наводно, бомбардовали Баб ел Азизи.

13.49 - Опозиционе снаге боре се са војском на западном улазу војног комплекса Баб ел Азизи. Жестоке борбе воде се и око хотела "Риксос" где су смештени страни новинари, јавља Ројтерс.

13.16 - Заузевши приобални град Ал Акилу побуњеници напредују на Рас Лануф, преноси Ал Џазира

09.29 - "Очекујемо да ће уговори потписани са италијанским компанијама бити поштовани у Либији и после Гадафија", истакао шеф италијанске дипломатије Франко Фратини.

01.30 - Сломили смо кичму устанка, рекао Сеиф ел Ислам у центру Триполија, дан пошто су устаници саопштили да су га заробили. Моамер ел Гадафи, наводно, такође у престоници.

НАТО, пре свих Британци, спремају одлучујући напад на Гадафијеве снаге у Триполију, због чега је у град у последња 24 часа стигло око 2.000 побуњеника, али и бивши британски специјалци, који обучавају устаничке снаге. 

Како наводи британски Гардијан, напад би могао почети већ вечерас, када се могу очекивати нови, жестоки напади НАТО авијације, али и нова појачања за устанике.

Центар акције биће комплекс Баб ел Азизи, или Гадафијев "пентагон", у којем се налази Сеиф ел Ислам, али, врло вероватно, и Гадафи. Проблем у планирању напада, свакако, представља мрежа тунела и канала који се налазе испод тог комплекса, као и наводни тајни пролаз до мора.

С обзиром на то да о Баб ел Азизију има врло мало информација, велико је питање колико је прича о тајним путевима за бег ваљана. Читав комплекс простире се на површини око шест квадратних километара.

Више од 24 часа после уласка побуњеника у престоницу, жестоке борбе воде се на неколико локација у граду, али посебно у луци и Баб ел Азизију, где се налазе рушевине Гадафијеве резиденције и коју бране снажне јединице либијске војске.

У рушевинама комплекса налази се тенковска јединица либијске војске, која је потпуно зауставила напредовање побуњеника, који већ сатима покушавају да по граду прикупе снаге и организују још један напад на тај део града.

Према речима представника устаничких снага, у борбама око рушевина Гадафијевог комплекса погинуо је "велики број" устаника, али је стварни биланс борби које трају више од 24 часа тешко проценити, мада оптимистички настројени прогнозери наводе најмање 2.000 жртава.

Либијска војска испалила је у понедељак око поноћи три пројектила "скад" из Сиртa, гађајући Мисурату, али су пројектили пали далеко од насељених места. Ракете су испаљене из Сиртa, снажног упоришта Гадафијевих присталица и још једног места око којег би се, у блиској будућности, могле водити жестоке борбе.

Пројектили испаљени из Сиртa најмањи су проблем са којим су се побуњеници суочили од када су, прилично изненађујуће, разбили Гадафијеву линију фронта и преплавили Триполи, очекујући да се разбијена војска и режим једноставно предају.

Лов на Гадафија

Упркос напредовању устаника и лошем стању у којем се налазе владине снаге, ни побуњеници, али ни западне обавештајне службе не успевају да лоцирају Моамера ел Гадафија, па "ловци на главе" спекулишу бегом у Чад или Анголу, али и скривањем и тајновитој мрежи тунела која се, наводно, налази испод Триполија.

Истовремено, Мухамед, један од тројице Гадафијевих синова које су заробили устаници, како се чини, успео је да побегне из кућног притвора, свега неколико часова пошто су му лидери побуњеника обећали сигурност, након јучерашњег, прилично застрашујућег инцидента током интервјуа који је давао Ал Џазири.

Наиме, током јучерашњег разговора са новинарима Ал Џазире Мухамеду су побуњеници упали у кућу. Одмах након тога чули су се пуцњи, али није одмах могло да буде потврђено шта се десило.

После неколико сати, Мухамед се јавио из своје куће, рекавши да га побуњеници, упавши у кућу, држе у кућном притвору, али да се према њему понашају коректно.

Међутим, неколико сати после, либијски војници упали су у кућу Гадафијевог сина, савладали стражаре и сви заједно, нестали у непознатом правцу. Устаници нису ни потврдили ни демантовали тај инцидент.

Непун сат пошто је Мухамед побегао, међу страним новинарима у хотелу "Риксос" у центру Триполија појавио се Сеиф ел Ислам, Гадафијев син кога су побуњеници, наводно, ухватили још 24 часа пре тога.

"Сломили смо кичму побуњеницима... Све је ово била замка", рекао је син либијског лидера. 

Лов на нафту

Италијанска компанија ЕНИ послала је екипу техничара у источну Либију, како би се што је  могуће пре оспособили нафтна постројења, означавајући почетак трке за нафтом у којој водећу позицију, после првог круга, има Италија.

Осим компаније ЕНИ, уговоре са Гадафијем имали су "Бритиш петролеум", француски "Тотал" и ОМВ, као и неколико америчких компанија, али су војни успеси устаника довели у питање вредност тих уговора, пише Њујорк тајмс.

Побуњеници су прилично јасно рекли да ће приступ њиховој нафти имати Италијани, Франциузи и Британци, док ће "политичке проблеме" имати Бразил, Кина и Русија, земље које су биле прилично уздржане у односу на агресиван приступ либијској кризи Лондона и Париза.

Број коментара 131

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи