Строс-Кан ослобођен оптужби

Суд у Њујорку одбацио захтев Нафисату Дијало, собарице хотела "Софител" на Менхетну, да се одреди нови тужилац против бившег директора ММФ-а Доминика Строс-Кана, јер, како се наводи, тај захтев нема законски основ. Строс-Кан задовољан одлуком.

Апелациони суд у Њујорку потврдио је ранију одлуку судије Мајкла Обаса да одустане од даљег гоњења бившег шефа ММФ-а Доминика Строса-Кана по тужби собарице Нафисату Дијало за сексуални напад у њујоршком хотелу, пошто је одбио њен захтев да се одреди специјални тужилац. Суд је одбацио захтев, слажући се са судијом Обасом да жалба нема законски основ.

Нафисату Дијало, собарица хотела "Софител" на Менхетну која оптужује Строс-Кана за сексуални напад, и њени адвокати затражили су на данашњем рочишту да се именује специјални тужилац, пошто је окружно тужилаштво обавестило суд да одустаје од тужбе, због сумње у кредибилитет њених тврдњи.

Судија Мајкл Обас рекао је раније да ће његова одлука остати на чекању, док Апелацион суд не одлучи о жалби да се за тај случај постави специјални тужилац.

"Не видим ниједан разлог да одбијем захтев тужиоца да се одбаце све оптужбе", истакао је раније судија Обас током рочишта које је трајало око петнаест минута.

Судија Обас је у образложењу рекао да је собарица Нафисату Дијало лагала више пута истраживачима, да је дала три контрадикторне верзије догађаја.

Тим поводом Доминик Строс-Кан издао је саопштење у коме захваљује на подршци пријатеља из Француске и САД, који су веровали да није крив. Такође, изражава и дубоку захвалност супрузи и породици који су све време уз њега у том тешком кошмарном искушењу протекла два и по месеца.

Строс-Кан се, такође, захваљује судији Мајклу Обасу, особљу суда, као и јавном тужиоцу за испољени професионализам, "заштитнички однос према породици и супрузи", као и за одлуку да се све оптужбе против њега одбаце.

Том одлуком окончава се тромесечна афера због које је Доминик Строс-Кан поднео оставку на место шефа ММФ-а и такорећи изгубио шансу да учествује у трци за председника Француске где је, према анкетама, имао одличне шансе да победи.

Канцеларија окружног тужиоца са Менхетна поднела је јуче суду документа у којима су описане лажи и недоследности у изјавама собарице, због чега је, како је речено, доведена у питање њена веродостојност.

Тужилаштво је саопштило да неће наставити кривично гоњење, зато што нема доказа да је дошло до насилног сексуалног односа, али и зато што је Дијалова пружила мноштво лажних и неконзистентних изјава.

"Због тога тужилаштво сматра да је немогуће затражити од пороте да верује на реч собарици, која тврди да ју је Строс-Кан напао када је дошла да му очисти собу", наводи се у саопштењу.

Из канцеларије тужиоца додато је да због тога не могу да наставе случај и да траже и званично од судије да одбаци све оптужбе против Строс-Кана.

Тврдња собарице из Гвинеје, да ју је Строс-Кан напао и силовао у једном њујоршком хотелу, довела је до његове оставке и изазвала буру у Француској.

Строс-Кан одбацио оптужбе 

Строс-Кан је раније одбацио све оптужбе, а његови адвокати тврдили су да оно што се догодило није било на силу и да су тврдње Дијалове "најобичнија бесмислица".

Тужиоци су 1. јула открили да су неке од изјава Дијалове биле врло проблематичне: рекла им је да је у домовини доживела групно силовање, док је у азилантској молби навела да ју је силовао један човек. Она се бранила да је то рекла како би повећала своје шансе да са 15-годишњом кћерком добије политички азил у САД. 

"Њене изјаве у вези са оним што се десило након што ју је Строс-Кан напао такође су биле противречне, у снимљеном телефонском разговору који је водила са једним затворским осуђеником - алудирала је на Строс-Каново богатство, а на њеном банковном рачуну пронађене су на десетине хиљада долара чије порекло она није умела да објасни", рекао је један представник америчке полиције.

Дијалова је објаснила да је њен пријатељ затвореник користио рачун без њене дозволе, а према речима адвоката Дијалове, споменула је Строс-Канов новац у разговору само да би указала да је њен нападач утицајан.

У међувремену, Дијалова је 8. августа поднела грађанску тужбу за накнаду штете против Строс-Кана, тражећи од њега суму која није саопштена, а рекла је да ће обелоданити још оптужби на његов рачун.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 23. авг 2011, 22:31) - anonymous [нерегистровани]

Zrtva

Sarkozija.
Coveku su namestili silovanje da ne bi vrsio funkciju MMF a istovremeno da se ne bi kandidovao za predsednika.

(уторак, 23. авг 2011, 12:01) - anonymous [нерегистровани]

sud

koja farsa!

(уторак, 23. авг 2011, 10:49) - Voroncov [нерегистровани]

Sve mu je dozvoljeno

Ne verujem u nevinost Stros - Kana. Ali čovek ima novac i takvom je sve dozvoljeno.

(уторак, 23. авг 2011, 10:07) - anonymous [нерегистровани]

Kako eliminisati?

Zene kao sredstvo da se diskreditiraju i eliminisu protivnici ili nepozeljne licnosti vidjeno u ovom slucaju kao i u slucaju Juliana Assanga. Da se postignu ciljevi sva sredstva su dozvoljena.