Читај ми!

Потрага за Гадафијем

Побуњеници покушавају да пронађу Гадафија, пошто су прошле ноћи умарширали у Триполи. Жестоки сукоби око Гадафијевог комплекса Баб ел Азизија, али и на граници са Тунисом. Велики број мртвих на обе стране. Три Гадафијева сина заробљена.

21.59 - Свет мора да помогне да се ситуација у Либији стабилизује после пада режима Мoамера ел Гадафија и да спречи даље крвопролиће у тој земљи, рекла немачка канцеларка Ангела Меркел.

20.43 - "Гадафијев режим је пао, а судбина Либије је у рукама њеног народа", рекао Барак Обама, додавши да ће Америка бити пријатељ и партнер Либији. 

20.23 - Побуњеници заузели аеродром у престоници. 

19.44 - Пронађена два тела за која се сумња да су Гадафијев син Хамис и шеф обавештајне службе Абдулах Сенуси.  

19.19 - Син либијског лидера Мухамед Гадафи побегао из кућног притвора, јавља Ал Џазира.  

18.11 - Министарство спољних послова Словеније позвало је Гадафија да одмах напусти власт и спречи даље проливање крви у Триполију и другим градовима.

17.10 - Гадафи није напустио Либију, саопштено из Пентагона. Из централе америчке војске наводе да немају намеру да шаљу своје трупе у Либију у мировну мисију.

16.53 - Побуњеници потврдили да је Гадафијев син Сади ухапшен, јавља Ал Арабија. 

15.54 - Жестоки сукоби либијске војске и побуњеника око границе Туниса. Либијска државна телевизија прекинула емитовање програма и сада је у рукама побуњеника, преноси Ројтерс.

14.12 - Либијски премијер Ел Махмуди од недеље увече на острву Ђерба у Тунису. Још увек нико не зна где се налази Моамер ел Гадафи. 

13.43 - Један од Гадафијевих синова, Ел Мутасим налази се у комплексу Баб ел Азизија у Триполију, преноси Ал Арабија и наводи да су побуњеници порекли да се воде преговори о изручењу Сеифа ел Ислама Међународном кривичном суду.

12.11 - Побуњеници упадају људима у куће и отимају ствари, преноси Би-Би-Си наводе становника Триполија.

11.48 - Гадафијев син Хамис предводи снаге ка центру Триполија, преноси Ал Арабија наводе побуњеника.

09.17 - Велика Британија тражила од побуњеничког Националног прелазног савета да се не свети Гадафијевим присталицама. Представник Савета у УН Ибрахим Дабаши рекао да мисија НАТО-а треба да се заврши ускоро.

Жестоке борбе се и даље воде око Гадафијевог комплекса Баб ел Азизија, пошто је Гадафијев син Хамис извео тенкове на улице. Иако побуњеници тврде да контролишу 95 одсто града, ситуација на терену је доста конфузна. 

Спорадичне борбе воде се у понеким деловима престонице где опозиционе снаге покушавају да очисте преостале џепове отпора. 

Иако је отпор Гадафијевих снага испрва био слаб, током дана уследили су жестоки сукоби у којима је погинуо велики број људи, нарочито међу побуњеницима. Тенкови Војске Либије распоређени су и по луци у Триполију.

Побуњеници су саопштили да имају великих тешкоћа да се приближе Гадафијевом комплексу Баб ел Азизији, пре свега због снајперске ватре.

У међувремену, ухапшена су три Гадафијева сина - Мухамед, Сади и Сеиф ел Ислам, за кога се веровало да би могао наследити пуковника. Уместо тога, у току су преговори побуњеника са Међународним кривичним судом у Хагу о изручењу Сеифа ел Ислама, што је потврдио и главни тужилац Луис Морено Окампо.

Лидери побуњеника понудили су услове Гадафију, односно спремни су да обуставе акцију у којој је у последњих 12 часова убијено 1.300, уколико либијски лидер напусти власт или, још боље, државу.

Где се Гадафи налази - нико не зна. Би-Би-Си спекулише да је можда већ у Алжиру, где је, наводно, његова породица претходних дана пребацила значајну количину новца на рачуне. Западни обавештајци, пак, тврде да је напустио Триполи, али да се још налази у Либији. Такође, постоји могућност да ће Афричка унија понудити уточиште Гадафију у Анголи или Зимбабвеу.

Број коментара 319

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво