Читај ми!

Гадафи нуди преговоре

Побуњеници ушли у Триполи и налазе се на осам километара од центра престонице. Гадафи поручио да ће остати у Триполију "до краја", позивајући своје присталице из свих крајева Либије да дођу и ослободе главни град од побуњеника.

23.42 - Побуњеници заробили Сејфа ал Ислама, сина Моамера Гадафија. 

23.00 - Побуњеници спремни да зауставе нападе уколико Гадафи оде са власти, или из Либије.

22.41 - Гадафијево обезбеђење се предало побуњеницима, јавља Ал Џазира.

20.52 - Франс прес тврди да су побуњеници ушли у Триполи са западне стране, где су их дочекали грађани, који су у знак поздрава испаљивали хице у ваздух.

19.22 - Хиљаде побуњеника тренутно на 25 километара од Триполија и све више напредују ка граду, преноси Ројтерс.

18.38 - Гадафи рекао да се плаши да ће Триполи горети и позвао Либијце из свих крајева земље да дођу и ослободе тај град од побуњеника. 

16.21 - Побуњеницима стигла свежа појачања из Мисурате. НАТО авиони поново бомбардују Гадафијев комплекс Баб ал Азизију. 

14.14 - Три предграђа либијске престонице Фашлум, Завијат Дахмани и Мансура под контролом су побуњеника, јавља Ал Џазира.

13.17 - Опозиционе снаге заузеле су положаје западно од Триполија у шуми Гадајем. 

12.45 - Побуњеници дошли на три километра од Триполија, где је њихово напредовање зааустављено. Програм либијске државне телевизије воде наоружани презентери. 

12.38 - Најмање 30 либијских војника погинуло, док је 42 заробљено у ноћашњим борбама у Триполију, јавља Ал Џазира. Тренутно у либијској престоници мирно. 

Побуњеници су почели битку за Триполи која ће, како процењују, трајати неколико дана. Хиљаде побуњеника тренутно се налази на око 25 километара од Триполија и све више напредују ка граду. У борбама које трају у предграђима либијске престонице, десетине људи је погинуло на обе стране.

Страни извештачи јављају о пуцњави поред њиховог хотела и појачању од неколико стотина побуњеника, који су чамцима дошли из града Мисурате. Најжешће борбе воде се на војном аеродрому Митига.

"Снаге лојалне Гадафију се повлаче и остављају оружје у неким предграђима Триполија. Наши борци улазе дубље у град. Гадафи ће можда побећи, ако га неко прими, али ми бисмо волели да га ухватимо и да судимо и њему и његовим синовима", рекао је Фати Баја из либијског прелазног већа.

Док траје одлучујућа борба, британски званичници саопштавају да је Гадафи напустио Либију и кренуо пут Венецуеле. Међутим, либијски лидер се поново огласио путем државне телевизије. У најновијем обраћању, Гадафи је поручио да ће остати у Триполију до краја, до победе, и позвао Либијце из целе земље да дођу и ослобе престоницу од побуњеника.

Побуњеници су саопштили да су касно синоћ, у координацији са НАТО-ом, први пут напали Триполи, у којем су рано јутрос одјекнуле четири снажне експлозије

Агенције јављају да су се током ноћи чуле експлозија и снажна паљба из аутоматског оружја, као и експлозије бомби којима су авиони НАТО гађали циљеве у Триполију. Сукоби су избили неколико сати пошто су побуњеници заузели оближњи град Завију.

Гадафи не помишља на предају

У говору емитованом рано јутрос на либијској државној телевизији, син либијског лидера Моамера Гадафија, Сејф ал Ислам је рекао да режим неће одустати од борбе.

"Ми смо на своме, у својој земљи. Пружаћемо отпор шест месеци, годину дана, две године и победићемо", рекао је Сејф ал Ислам, додајући да то није његова нити Гадафијева одлука, већ либијског народа.

Убрзо по почетку напада на либијску престоницу, Моамер Гадафи је, у аудио поруци емитованој на државној телевизији, поручио да су побуњеници решени да униште либијски народ. Он је честитао становницима Триполија на томе што су "елиминисали пацове" и позвао побуњенике да окончају "маскараду".

"Побуњеници аплаудирају када НАТО авиони бомбардују наше градове и убијају либијску децу. Они ће отићи у пакао, они су издајници. Користе и џамије да би позивали на борбе", изјавио је Гадафи.

Новинарима се обратио портпарол владе Муса Ибрахим и рекао да су извештаји о борбама у Триполију и устанку претерани и да су војне активности побуњеника окончане за 30 минута.

"Триполи је безбедан, потпуно под контролом владиних снага и добровољаца, грађана престонице. Неке наоружане особе су се убациле у град и ушле у три градске четврти после вечерње молитве. Наишли су на отпор а све је завршено за пола сата", рекао је Ибрахим.

Број коментара 146

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво