Читај ми!

Гадафијева последња битка

Пуцњава из аутоматског наоружања и серија експлозија у Триполију. Сведоци тврде да је у току обрачун Гадафијевих присталица и устаника. Ноћ ће показати да ли је бунт у престоници подигнут прерано, јер се устаничке снаге налазе на најмање 30 до 50 километара од града.

03.31 - Побуњеници покушавају да брзим ударом стигну до Триполија и помогну устаницима у престоници. Почетак главне операције за неколико сати. Либијска војска успоставила контролне пунктове по граду. Спорадичне пуцњаве. Повремене експлозије.

03.10 - Побуњеници тврде да нема потврде да је Гадафи напустио Либију. Устаници се повукли из Бреге под жестоком ватром Гадафијеве артиљерије. Стање у Триполију конфузно.

02.20 - Шеф британске дипломатије Вилијем Хејг тврди да је Гадафи на путу ка Венецуели, пише лондонски Телеграф. 

01.32 - Гадафи се обраћа нацији. Честитао становницима Триполија што су "уништили пацове". 

01.11 - Експлозије и пуцњава се још увек чују из центра Триполија. Најжешће борбе око аеродрома.

00.39 - Пуцњава се све слабије чује из центра града, иако обе стране наводе да се у неколико делова Триполија воде борбе.  

00.13 - Гадафи је и даље наш лидер, рекао портпарол владе у Триполију, док се из неколико делова града чује пуцњава. Побуњеници тврде да је у сукобима, до сада, страдало на десетине људи.

 00.00 - Жестоке борбе око аеродрома у Триполију. Серија експлозија у граду.

23.45 - Обрачуни на неколико локација у Триполију, Побуњеници саопштили да је почела побуна. Влада обећала амнестију устаницима, уколико се предају. 

Триполи тресу експлозије, а рафали из аутоматског наоружања све су жешћи. У току је сукоб присталица и противника Моамера Гадафија, али нема никаквих поузданих информација о димензијама сукоба, као ни о исходу.

Нема никаквих поузданих података о месту на којем се налази Гадафи и његова породица.

"Наоружани људи су се ушуњали у Триполи, али смо их средили... Триполи је безбедан", рекао је портпарол либијске владе Муса Ибрахим.

Ибрахим је рекао да је у Триполи ушло неколико десетина наоружаних особа, али се пуцњава чује широм града, праћена експлозијама и гласним рафалима из противавионских топова.

Уколико у наредним сатима овак устанак не прерасте у свеопшти бунт против Гадафија, побуњенике би у Триполију могли чекати веома тешки тренуци јер либијски лидер ужива велику популарност у овом граду.

Осим тога, из часа у час у Триполи стижу елитне јединице са осталих фронтова.

После поноћи, најжешће борбе су вођене око међународног аеродрома, али се Гадафијеве снаге нису повукле ни метар, упркос координисаном нападу устаника и НАТО авијације.

Побуњеници већ недељама најављују устанак у Триполију, а Гадафијеве снаге су у неколико наврата пресретале пошиљке наоружања намењених устаницима у непосредној околини престонице.

Број коментара 75

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво