Читај ми!

Три пута за Триполи

Побуњеници тек током ноћи успели да успоставе контролу над Завијом, док су из Бреге морали да се повуку услед константног бомбардовања. Из Триполија побегао блиски Гадафијев сарадник. Три правца офанзиве ка Триполију.

23.04 - Пуцњава и експлозије на улицама Триполија. Немогуће одредити снагу устаника, који су, како се чини, подигли устанак у престоници.

22.11 - НАТО поново бомбардује Триполи. Неколико експлозија одјекнуло у предграђу Таџура. 

19.20 - Побуњеници се повукли из Бреге, упркос информацијама да су током ноћи заузели рафинеријски комплекс. "Били смо приморани да се повучемо услед интензивног бомбардовања", рекао опозициони портпарол Ахмед Омар Бани. 

15.49 - Још један званичник побегао од Гадафија. Министар за нафту Омран Абукра остао у Тунису, после мисије у Италији на коју га је послао либијски лидер.

12.14 - Нови контра удар Гадафијевих снага у Завији. Тешке борбе у граду. Побуњеници тврде да су заузели Брегу, али за такву вест нема независне потврде. 

01.35 - Побуњеници објавили почетак напада на Триполи, названог "Зора медитеранске невесте". 

00.17 - Венецуелански авион слетео на острво Ђерба како би евакуисао Гадафијеву породицу, јавио је радио Тунис.  

Устаници, који су у претходних 48 сати у неколико наврата објављивали пад Завије, тек су касно ноћас успели да овладају градом, иако су у досадашњим борбама изгубили десетине бораца. Гадафијеве снаге их још увек засипају жестоком ватром па се неке од градских улица полако претварају у гомилу рушевина.

Нестрпљење устаника да прогласе победу, ипак, слаба је утеха за режим Моамера Гадафија, чији је дугогодишњи блиски сарадник и човек који је годинама био друга личност Триполија, Абдел Салам Џалуд пребегао међу побуњенике.

Последњи у низу пребега представља прилично чврст доказ да је власт у Триполију озбиљно уздрмана, али и да у данима који следе Гадафијев положај може постати још компликованији, јер побуњеници полако скупљају снаге за коначну офанзиву на престоницу.

Измађу њих и Гадафијеве тврђаве, међутим, налазе се елитне јединице либијске војске, које су, колико јуче биле отписане, али су серијом контра удара успеле да зауставе налет устаника и нанесу им озбиљне губитке, посебно у Завији.

Тај град је до после поднева био практично отписан за Гадафија, али је војска засула устанике ватром из вишецевних бацача, минобацача и противавионских топова, па су се побуњеници поново нашли у позицији да се боре за главни трг.

Офанзива је заустављена и у Злитану, где је убијено више од 30 устаника, док је 150 рањено, али су устаници током ноћи, наводно, заузели већи део града.

Ове две акције устаника покренуте су како би се у потпуности пресекле линије снабдевања Триполија, што су побуњеници донекле успели, али и изазвали панику у међународним организацијама, које, сада, наврат нанос морају да припреме евакуацију око 300.000 странаца из престонице.

Либијски устаници наводно су преузели контролу над Брегом. Како јавља репортер Ал Џазире чини се да су се Гадафијеве снаге заправо повукле из центра града и из складишта нафте и гаса и да су побуњеници само ушетали у напуштени град.

Према првим информацијама устаници су преузели постројења за гас и нафту у Бреги, што је касније деманотовано извештајима да су побуњеници затекли напуштена постројења и у страху од подметнутих експлозивних направа и заседа, побегли.

Број коментара 109

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво