Читај ми!

Бег из Триполија

УН евакуишу десетине хиљада странаца из Триполија. Либијски вођа планира да напусти Либију. Триполи у обручу. Сабрата под контролом устаника, чиме су линије снабдевања престонице потпуно пресечене.

19.35 - Жестоки сукоби у Завији. Артиљеријска ватра одјекује централним градским тргом, изнад кога се вије густ, црни дим.

16.54 - У Злитану погинуло 35, рањено више од 120 устаника. Неколико извора тврди да су побуњеници заузели град. 

16.05 - НАТО је прошле ноћи погодио кући шефа Гадафијеве тајне службе Абдулаха Сенусија. Није познато да ли се Сенуси у тренутку напада налазио у том објекту.

14.46 - Уједињене нације најавиле евакуацију око 300.000 странаца из Триполија. 

13.01 - Либијска војска угушила покушај побуне у Злитану. Побуњеници страхују да би на сличан начин могао проћи и покушај побуне у Триполију, коју најављују већ недељама.

У међународним дипломатским круговима све чешће се прича о могућем одласку Гадафија пре него што уопште отпочне одлучујући напад на Триполи.

Последња у низу таквих информација јесте да се либијски лидер припрема да са породицом напусти Либију. Могуће је да ће азил добити у Тунису, јавља Ен-Би-Си. Према речима неименованог званичника, одлазак Гадафија се мери данима.

Ту тврдњу поткрепљују речи америчког државног секретара Леона Пенете који је рекао да су Гадафијеви дани одбројани.

На терену, побуњеници су протеклих дана приморали либијску војску на повлачење и сада се налазе на око 50 километара од Триполија.

После заузимања стратешке рафинерије у Завији, опозиционе снаге полако истискују либијску војску из Сабрате, јавља Ројтерс. Освајањем Сабрате, устаници су учврстили контролу над линијом снабдевања из Туниса. Режим у Триполију и даље негира да је рафинерија у Завији у рукама побуњеника.

Током ноћи најмање седам снажних експлозија одјекнуло је у Триполију у близини главног комплекса либијског лидера Моамера ел Гадафија, Баб ел Азизија, у најновијој акцији НАТО авиона.

Становници либијске престонице рекли су за АП да су се најмање три експлозије чуле на путу који води до аеродрома, док очевици наводе да су на мети авиона Алијансе били центар Триполија и источно предграђе Таџура.

У синоћњем ваздушном нападу НАТО-а на Завију убијен је рођени брат званичног представника либијске владе Мусе Ибрахима, 25-годишњи студент Хасан, саопштио је званичник владе, преноси Ројтерс.

"Хасан је погинуо на централном тргу у Завији. Отишао је тамо да провери да ли су му пријатељи добро", додаје тај званичник.

Гадафијева излазна стратегија? 

Бивши француски министар спољних послова Доминик де Вилпен рекао је да је боравио у туниском летовалишту Ђерба због преговора, али није желео да изнесе више детаља, осим да су били "екстремно тешки".

Потврду о томе да је извесних контаката две стране било дао је и члан побуњеничког Прелазног савета Вахид Буркан, који је јуче рекао да је ове недеље са члановима режима било "расправа", али не и преговора у Тунису.

Либијски премијер Багдади Махмуди истакао је да је дошло време за неодложан прекид ватре у земљи и да је решење сукоба мирним путем могуће, а потврдио је и наводе да је било контаката две стране у циљу изналажења решења.

Махмуди је напоменуо да се неће преговарати о Гадафијевој судбини, док је лидер побуњеника Мустафа Абдел Џалил поново нагласио да његова страна неће учествовати у преговорима, ако ти разговори не предвиђају одлазак Гадафија и његових синова с власти.

Број коментара 89

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво