Читај ми!

Триполи, без излаза

Побуњеници покушавају да заузму неколико градова удаљених педесетак километара од Триполија у настојању да одсеку престоницу и припреме терен за одлучујућу офанзиву. Гадафијеве снаге, међутим, чврсто држе положаје у Завији, иако авиони НАТО-а спречавају долазак појачања из Триполија.

00.22 - Гадафи наводно тешко болестан, јављају руски медији. Агенција Итар Тас јавља да је либијски лидер "послао" поруку западу да је спреман да власт преда министру правде Мохамаду Алкамуди. Ваљаност ове вести је немогуће проверити.

20.42 -  Побуњеници почели напад на рафинерију у Завији. Главни нафтовод за транспорт нафте према Триполију затворен.

15.52 - Либијска војска напустила Таџ и Бадр у настојању да све снаге усмери ка одбрани Триполија и прилаза престоници. Сви путеви из Триполија блокирани. 

14.20 - Жестоке битке у индустријским деловима Завије на западу и Бреге на истоку Либије. 

12.43 - НАТО баца летке по Триполију позивајући локално становништво на устанак против Гадафија.  

11.42 - Саобраћај на обалном путу од Триполија ка Тунису у прекиду због радова. Биће отворен чим се асфалт осуши, портпарол владе у Триполију Муса Ибрахим. Либијска војска контролише Брегу и Завију и делове Мисурате, рекао Ибрахим.

01.40 - Американци шаљу још две беспилотне летелице "предатор" у акцију против Гадафија. 

Пад Завије, као додуше и Бреге прошлих седмица, већ је данима питање тренутка, али побуњеници имају озбиљне проблеме у настојањима да сломе отпор Гадафијевих снага, који су артиљеријском ватром и снајперима "замрзли" офанзиву устаника и нанели им озбиљне губитке, јер је у последња 24 часа убијено 26, а рањено око 40 побуњеника.

На делове града које контролишу побуњеници непрестано падају пројектили типа "град", док се ка Завији крећу колоне устаничких возила, пуних бораца и опреме у покушају да се бар донекле одржи моментум који их је у суботу довео скоро до центра града.

Извештаји са прве линије фронта су у најмању руку опречни, али се чини да су Гадафијеве снаге снажним ударом, успеле да поремете борбени поредак устаника и протерају их из центра града, мада недовољно далеко да би се могли похвалити озбиљном победом.

У општем хаосу који у том граду влада већ месецима, око 7.000 житеља воде се као мртви и нестали.

Поглед из Триполија

Либијски извори и државни медији ситуацију на фронту, пак, виде сасвим другачије, па су извори блиски Гадафију током вечери саопштили да су јединице либијске војске ушле у Мисурату, те да у потпуности контролишу тамошњу луку.

Исти извори наводе да су Завија, Гарјан, Сорман и Сабрата потпуно под контролом војске, мада у неким деловима тих градова дејствују побуњеничке снаге.

Пропагандну битку воде и побуњеници, који су објавили причу да је војника који је јуче лансирао "скад" погубила Гадафијева тајна полиција, јер је пројектил промашио Аџдабију.

У Бреги ништа ново

После десетак прослава победе устаника у Бреги на истоку Либије, НАТО је објавио да побуњеници још увек контролишу предграђе названо Нова Брега, као и да се најжешће борбе у том граду воде на источним ободима града, што практично значи да се линија фронта већ десетак дана није ни померила.

Ипак, амерички министар одбране Леон Панета недавни развој догађаја на западу Либије описао је као почетак краја Гадафијевог режима.

"Гадафијеве снаге су ослабљене и бег заменика министра полиције осликава колико су сада слаби", рекао је Панета, алудирајући на јучерашњи мистериозни долазак Насра ел Мабрука у Каиро, од када се о њему није чула ни реч.

Либијска државна телевизија је вечерас емитовала интервју са Мабруком у којем он објашњава да је у Каиро дошао због мање операције, као да се његова лојалност Гадафију не сме доводити у питање.

"Тврдње о његовом бегу могу се поредити са прошлонедељним вестима о смрти Гадафијевог сина", јавила је либијска државна телевизија.

Број коментара 56

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво