Читај ми!

Гадафијев "скад" очајника

Либијска војска први пут од почетка рата испалила пројектил "скад", који је пао 50 километара од Бреге. "Потез очајника", тврди НАТО. Борбе око Завије уз велике губитке устаника. Устаницима нестаје муниција, још нејасна мисија Гадафијевог министра полиције који се изненада са породицом појавио у Каиру.

18.33 - НАТО баца летке по Триполију и упозорава становништво да се што пре снабде храном и водом, што посматрачи оцењују као најаву почетка битке за Триполи. Побуњеници још на 50 километара од града. 

17.09 - Гадафијеви "скадови" не представљају озбиљну војну претњу, тврди НАТО. У овој ситуацији, то је као да лупате тањире о зид, рекао портпарол Алијансе.

15.58 - Специјални изасланик УН у Тунису разговарао са представницима Триполија и Бенгазија. До краја дана састаће се и са изаслаником Уга Чавеза. 

12.34 - Безбедносни проблеми и често безвлашће у деловима Либије које контролишу устаници, пише магазин Тајм.

11.07 - Озбиљни губици побуњеника код Бреге. За 24 часа погинуло 26 бораца.

02.57 - Биланс последњих борби у Завији - погинуло 16, нестало 30 устаника. 

Упркос тврдњама НАТО-а да су Гадафијеви пројектили "скад" неутралисани током месеци бесомучног бомбардовања, америчке оружане снаге саопштиле су да је либијска војска у понедељак испалила први пројектил тог типа из Сирте. Ракета је експлодирала неких 50 километара од Бреге, али остаје нејасно шта је био прави циљ ове акције.

Истовремено, офанзива побуњеника на Завију заустављена је у центру тог града, у који су у понедељак стигла појачања либијским снагама безбедности, па су се устаници, суочени и са хроничним недостатком муниције, повукли на ободе града.

На тај начин, Гадафијеве снаге отклониле су прву озбиљну претњу Триполију, пошто су лидери устаника, после уласка у Завију гласно најављивали операцију опкољавања престонице и коначни напад на Гадафија.

Ипак, најжешће борбе воде се на путу који из Триполија води ка Тунису.

Гадафи тестира ракете

Као што се и очекивало, либијска војска почела је да употребљава пројектиле типа "скад", па је у понедељак после подне прва таква ракета пала педесетак километара од Бреге. У том нападу није било повређених.

Американци тврде да је "скад" испаљен са места које се налази 50 километара источно од Сирта.

Домет тих пројектила је око 300 километара.

Број коментара 67

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво