Читај ми!

Гушење Триполија

Гадафи позвао присталице у одлучну борбу за ослобађање Либије "од издајника и НАТО-a". Пребегао његов министар полиције. Конфузна ситуација око Завије, где су у бизарном инциденту убијена четири устаника.

21.12 - У борбама око Бреге од јутрос погинуло 14, рањено 35 устаника.

16.40 - Специјални изасланик шефа УН стигао у Тунис где се очекује почетак преговора побуњеника и Гадафијевих представника. Абдел Елах ел Катиб стигао дан после вести о тајним преговорима сукобљених снага. 

12.46 - Либијски министар унутрашњих послова, са породицом, стигао на "одмор" у Египат. Његов долазак уследио после неколико дана спекулација да је напустио Гадафијев режим.

10.50 - Четворица побуњеника погинула у нападу НАТО авиона, који је погодио тенк који су недуго пре тога заробили и покушали да одвезу. Ситуација око града и даље конфузна.  

Побуњеници се надају да ће пресецањем пута који из Триполија води ка граници Туниса "угушити" отпор Гадафијевих снага. Либијски лидер, пак, спреман за наставак борби и позива присталице на коначни обрачун са побуњеницима и НАТО-ом.

"Либијски народ ће истрајати и револуција ће истрајати. Крените, изазивајте, уђите у борбу за ослобађање Либије, мало-помало, од издајника и НАТО-a", поручио је либијски лидер у говору одржаном путем телефона и емитованом синоћ на државној телевизији у аудио-формату.

"Спремите се на борбу. Крв мученика је подстицај за ратовање", поручио је Гадафи.

Гадафи тврди да су побуњеници, који од средине фебруара траже окончање његове владавине, наоружани криминалци и екстремисти из редова Ал Каиде, а ваздушну кампању снага НАТО-а, предузету на основу резолуције Савета безбедности УН средином марта, сматра "колонијалном агресијом чији је циљ да покраде либијску нафту".

Поједини медији пренели су јуче наводе неименованог извора да представници Гадафијевог режима преговарају са побуњеницима у једном хотелу на југу Туниса, али је портпарол либијске владе Муса Ибрахим то одлучно негирао, оптужујући западне лидере и медије за ширење гласина.

"Ове информације су апсолутно нетачне и део су медијског рата против нас. Њихов циљ је да нас збуне, сломе нам дух и пољуљају нашу храброст", поручио је Ибрахим, коментаришући наводе које ни побуњеничка страна још није званично потврдила.

Збрка на фронтовима

Побуњеници су, више нема никакве дилеме, ушли у Завију и пресекли комуникацију Триполија ка Тунису, чиме је прекинута главна линија снабдевања Гадафијевог режима, што је потакло наде запада у скори крај грађанског рата.

Ипак, борбе се још увек воде широм града, са прилично неизвесним исходом, јер Гадафијеви генерали покушавају да на фронт баце искусније јединице, које су у претходна 24 часа пребачене са фронтова око Мисурате и Бреге.

Да ствар буде црња по Гадафија, у Завији се налазила једина рафинерија нафте коју су контролисале његове снаге, па је велико питање да ли ће шверцовано гориво бити довољно да покрене његове моторизоване јединице.

Ипак, западни војни аналитичари упозоравају да рат у Либији још ни издалека није готов, мада улазак у Завију у многоме олакшава живот побуњеника, али се пред њима сада налази равница и најбоље јединице које Гадафи има на располагању. 

Број коментара 69

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво