Читај ми!

Побуњеници напредују

Пат позиција, која на западном фронту траје неколико месеци, разбијена најновијом офанзивом побуњеника према Завији. Устанике дели 25 километара песка од града. Либијска војска послала још хиљаду војника у Завију. Побуњеници без успеха у нападима на Брегу.

22.42 - Побуњеници подигли заставу у центру Завије. Борбе у граду још увек трају. Гадафијеве снаге, наводно, припремају контраудар.

21.20 - Либијски побуњеници су вечерас ушли у град Завију, 50 километара од Триполија. Заузимање Завије би могло ослабити снаге либијског лидера Моамера ел Гадафија, јавља ДПА.

19.39 - Завија је под нашом апсолутном контролом, саопштио портпарол либијске владе Муса Ибрахим, истакавши да је око 100 побуњеника покушало да се пробије до града, али да су се снаге војске "обрачунале са њима".

18.42 - Код Завије блокиран главни аутопут од Триполија ка Тунису. Свежи сукоби избили између војске и побуњеника.

Побуњеници су, после шесточасовне борбе са снагама либијске војске, успели да пробију линије одбране либијске војске и продру на неких 25 километара од Завије, преноси Ројтерс.

Опозиционе снаге су на овом делу фронта натерале Гадафијеве трупе на повлачење неких седам километара од пређашњих позиција, али су јединице либијске војске, ипак, задржале налет побуњеника и успоставиле нову линију фронта на око пет километара од села Бир Шуаиб.

Устанички бригадни генерал Ал Хади ал Уџаили оценио је побуњенике очекују тешке борбе за Завију, али и да је уверен да ће је заузети.

То је најновији у низу покушаја опозиционих снага да заузму Завију, град на стратешком обалском путу који води до Триполија преко ког се обавља највећи део снабдевања престонице.

У међувремену, побуњеници су заробили обавештајног официра либијске војске, који је рекао да је Гадафи додатно утврдио, последњих дана, Завију и да је у тај град, као појачање, послато додатних 1.000 војника.

Официр је још рекао да Гадафи ужива огромну подршку у Триполију и још неколико великих градова и да је та чињеница кључна у његовом опстанку на власти.

Брега, тачка одлуке

На источном фронту побуњеници непрестано покушавају да преузму контролу над стратешком нафтним терминалом и рафинеријом у Бреги. Биланс последњег напада побуњеника је 15 мртвих, док је више од 50 рањено.

Упркос чињеници да су устаници досад успевали, у неколико наврата, да заузму стамбену зону града, познату као Нова Брега, Гадафијеве снаге добро су утврђене непосредно око нафтног терминала и рафинерије, које су од стамбених четврти удаљене око 15 километара.

До сада су надања побуњеничког руководства у Бенгазију неколико пута распршивана убрзо након што су објављиване вести да су њихове снаге заузеле делове Бреге. Наиме, либијска војска држи релативно мало јединица унутар стамбених четврти града и то углавном пешадијских извиђачких јединица које јављају позиције побуњеничких снага када крену у напад.

После тога, као и овог пута, мобилни вишецевни ракетни бацачи долазе до изражаја гађајући устанике који се, делом због лошег морала а делом необучености, повлаче и не успевају да задрже позиције дуго.

Заменик либијског шефа дипломатије Калед Каим истакао је, на конференцији за штампу, да побуњеници нису успели да уђу у Брегу и да су у најновијем нападу изгубили најмање 20 људи.

Важност Бреге је, у овом тренутку, огромна. Прво, због њеног стратешког положаја на Медитерану. Друго, зато што је у њој ситуирана највећа рафинерија у Либији.

Треће, зато што би преузимање контроле над Брегом омогућило побуњеницима, скоро моменталну, експлоатацију нафте и њен извоз, што би Бенгазију донело неопходна средства за наставак рата.

На крају, успех, попут избацивања Гадафијевих снага из Бреге, би помогао у враћању морала устаничким борцима и евентуалном превазилажењу разлика и дубоких племенских подела унутар саме побуњеничке структуре у Бенгазију.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво