Читај ми!

Битка на улицама Бреге

Гадафијеве снаге још увек контролишу нафтна постројења у Бреги. Устаници у неколико стамбених насеља. Жестоке борбе без података о жртвама. Триполи ћути. Мале шансе да ће Гадафи ускоро бити збачен са власти.

17.00 - Председник Русије Дмитриј Медведев увео санкције Либији, које подразумевају забрану летења изнад Русије и улазак појединим држављанима Либије, преноси РИА Новости.

16.08 - У борбама око Бреге у петак погинуло 11, рањено око 40 побуњеника. 

14.24 - Гадафи још увек јак и нема шансе да ускоро буде свргнут са власти. Подржава га 70 одсто становника Триполија, рекао либијски обавештајац, кога су заробили побуњеници.

13.34 - Двадесет побуњеничких бригада затражило оставку министра одбране у устаничкој влади, сматрајући га директним кривцем за смрт генерала Абдела Фатеха Јонуса.

13.23 - Француски председник Никола Саркози рекао да ће Француска остати у акцији против Гадафија "до краја". 

12.13 - Жестоке борбе у Бреги. Број жртава непознат. Опречни извештаји о тренутном стању у граду. Либијска војска још увек контролише рафинерију, устаници неколико стамбених насеља. У граду готово и да нема цивила. 

10.12 - Италијанска беспилотна летелица "предатор Б" извела прву борбену акцију у Либији.

01.21 - Западни део Бреге, укључујући и рафинерију, још под контролом Гадафијевих снага. 

Битка за Брегу је завршена, рекао је портпарол устаника Мохамед ел Ријали. "Брега је ослобођена".

Ипак, како се испоставило неколико сати после славодобитних изјава устаника, испоставило се да Гадафијеве снаге још увек контролишу западни део града, где се налазе рафијерија и остала нафтна постројења.

Вест о паду Бреге није било могуће одмах потврдити из независних извора, али су побуњеници за претходне три седмице жестоких удара на тај град у бар два наврата тврдили да су заузели кључни нафтни терминал на истоку Либије.

Влада у Триполију није још коментарисала ту вест.

Побуњеници су у марту накратко заузели Брегу, али се њихова офанзива брзо распала, па су Гадафијеве снаге заустављене тек надомак Бенгазија и то после жестоких удара НАТО авијације по њиховим положајима.

УН: Нема војног решења

Шеф Уједињених нација Бан Кимун оценио је да либијска криза не може бити решена војним путем, упозоравајући све стране укључене у сукобе на максималан опрез како би се избегле будуће цивилне жртве.

"Генерални секретар позива све стране да буду максимално опрезне у акцијама, како би се избегле будуће цивилне жртве", наводи се у саопштењу Бановог кабинета, које је уследило два дана пошто је авијација НАТО-а код Злитана, како тврди Триполи, убила 85 цивила.

"Прекид ватре повезан са политичким процесом представљао би испуњење жеље либијског народа и једини трајан начин постизања мира и безбедности у Либији", наводи први човек светске организације.

Број коментара 92

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво