Читај ми!

Пред вратима Бреге, опет

Хеликоптери НАТО-а жестоко нападају положаје Гадафијевих снага око Бреге у покушају да испуне обећање побуњеника да ће за неколико дана заузети тај град на истоку Либије. На западном фронту, устаници најављују офанзиву на Завију, која се налази 50 километара од Триполија. "Амнести интернешенел" тражи истрагу у нападу НАТО-а на Злитан.

01.03 - Побуњеници тврде да се заузели Брегу. 

18.17 - Либија оптужила премијера Дејвида Камерона да користи "ирске плаћенике" како би зауставио нереде у Британији. "Устаници у Британији су на прилазима Ливерпулу и воде борбе са Камероновим плаћеницима из Ирске и Шкотске".

После неколико недеља борби на прилазима Бреги, побуњеници су у четвртак пришли до стамбених насеља у источном делу тог града, али њихово напредовање и даље отежавају минска поља која је либијска војска поставила на свим странама.

Побуњенике, који имају озбиљне унутрашње проблеме последњих седмица, озбиљно подржавају хеликоптери НАТО-а, који чисте пут њиховом продору ка ободима града. Спорост напредовања, устаници објашњавају опрезом, пошто су пре неколико недеља на прилазима Бреги изгубили на десетине бораца.

Истовремено, побуњеници жестоком артиљеријском ватром покушавају да "испразне град".

Битка за Завију

На западном фронту, побуњеници настоје да се што пре приближе граду Завији и тако дођу на свега 50 километара до Триполија. Устаници су у претходних неколико дана заузели неколико села на путу ка Завији, па се њихови истурени положаји налазе 25 километара од тог града.

Озбиљан проблем им представља чињеница да свака јединица делује засебно, односно да немају јединствену команду, што додатно успорава напредовање.

Као и на истоку, на западном фронту прилично су видљиве последице напада авијације НАТО-а.

Истрага о Злитану

"Амнести интернешенел" затражио је истрагу о наводима либијских власти да је у нападу НАТО авијације на Злитан убијено 85 цивила.

Авиони НАТО-а бомбардовали су неколико зграда у Злитану у понедељак, тврдећи да су у њима биле смештене снаге либијске војске, али су власти у Триполију тврдиле сасвим супротно и показали новинарима тела тридесетак особа.

Међу телима било је најмање четворо жена и деце. Либијске власти тврде да је у нападу убијено 33 деце.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво