Читај ми!

"Осветници" на улицама Лондона

У главном граду Британије почеле да се окупљају групе грађана опремљене палицама у намери да заштите свој комшилук од пљачкаша. Појачано присуство полиције у градовима. Могућа употреба војске у сузбијању немира у будућности, изјавио премијер Дејвид Камерон на данашњој ванредној седници парламента.

01.39 - Ричард Менингтон Боус, човек који је покушао да угаси ватру коју су запалили хулигани, умро је у Лондону од последица батина које је добио од насилника. 

18.17 - Либија оптужила премијера Дејвида Камерона да користи "ирске плаћенике" како би зауставио нереде у Британији. "Устаници у Британији су на прилазима Ливерпулу и воде борбе са Камероновим плаћеницима из Ирске и Шкотске".

14.55 - Штета начињена током нереда који трају од 6. августа процењена на 150 милиона фунти (око 170 милиона евра), саопштиле осигуравајуће компаније. Највећу штету претрпели власници малопродајних објеката у Лондону, Ливерпулу и Манчестеру.

14.23 - Британија разматра могућност употребе војске у сузбијању евентуалних нереда у будућности, изјавио премијер Дејвид Камерон у парламенту.

13.52 - Велика Британија разматра начине да онемогући комуникацију путем друштвених мрежа и интернет месинџера, попут Твитера и Блекбери месинџера, за време трајања грађанских немира, саопштио је владин извор агенцији Ројтерс.

Лондоном и бројним другим енглеским градовима почеле су да патролирају групе људи које су одлучиле да стану на пут пљачкашима и заштите крајеве у којима живе.

У појединим „групама заштитника" има и до стотину људи опремљених бејзбол и голф палицама, штаповима и осталим импровизованим „средствима одбране" од пљачкаша.

Си-Ен-Ен преноси наводе Елиф Милс из Долстона, у Лондону, која је рекла да су јој „заштитници", патролирајући испред њеног дома, понудили храну и рекли јој да може мирно да спава.

„Враћала сам се кући и видела изгорели аутобус у својој улици. Пришли су ми неки мушкарци са палицама, дали ми кебаб и рекли да чувају комшилук од нападача", каже Милсова.

Истовремено, у неколико градова током целе ноћи радили су судови како би се што пре процесуирали случајеви ухапшених особа.

Премијер Дејвид Камерон, на ванредној седници парламента, рекао је да би Британија у будућности могла употребити војску у сузбијању нереда, као и да ће полиција имати овлашћења да затражи од људи да уклоне мараме и друге делове одеће који прекривају лице.

"Влада ће надокнадити штету лицима чије су радње и куће оштећене у нередима", рекао је Камерон.

Камерон је, такође, рекао да улицама неће завладати "осећање страха" и да Влада "поступа одлучно" да би успоставила ред након немира који су потресли његову земљу.

Британске власти наредиле су мобилизацију свих полицијских снага и одобриле коришћење водених топова, који до сада на Острву нису коришћени.

Ноћ је протекла мирно у највећем делу Лондона, а према извештају полиције, само је у јужном делу, Елтаму, забележен инцидент када је једна група људи гађала полицајце различитим предметима. Група је убрзо растерана и инцидент је решен.

У граду Кемдену избио је мањи пожар који је угашен. Полиција је испитивала млађе особе које се сумњиче да су га подметнуле.

У Бирмингему су грађани запалили свеће и полагали цвеће на месту где су претходне ноћи прегажена тројица муслиманских младића. Грађани су се због одсуства снага реда сами наоружали циглама, камењем, палицама да би се одбранили од банди. У локалној џамији одржан је помен.

Oтац убијеног младића Тарик Јахан каже да су протекле ноћи изгубили три члана заједнице.

"Апелујемо на младе да остану мирни, уједињени. Ово није расно питање, добили смо поруке са изразима саучешћа из свих делова заједнице, припадника свих вера, боје коже, порекла", навео је Јахан.

"Сви смо заједно у овоме. Не можемо да заборавимо оно што се десило. То апсолутно осуђујемо, а овде смо се окупили да бисмо одали пошту убијенима", каже лидер муслиманске заједнице Бирмингема Музафар Хусаин. 

Петиција за укидање помоћи изгредницима

Призори опљачканих радњи, запаљених аутомобила, изгорелих зграда уплашили су и разбеснели Британце који траже снажнији одговор органа реда. До сада је ухапшено више од 1.300 особа, а само у Лондону више од 800 људи.

Власници радњи и пословних просторија процењују материјалну штету и штите своје објекте од новог разарања. Надокнада штете осигуравајуће куће коштаће више стотина милиона фунти, али је погођена и репутација земље, посебно њен туристички сектор.

Скоро 90.000 људи у Британији је на сајту британске владе потписало петицију за укидање социјалне помоћи изгредницима. Ако је потпише 100.000 Британаца, парламент ће се изјаснити о том предлогу.

Нереди у Британији почели су у суботу у Тотенхему, после првобитно мирног протеста организованог због тога што је полиција убила једног младића у том делу Лондона.

У немирима који су се затим проширили на целу престоницу и друге градове, погинуло је четворо људи.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво