Читај ми!

Нова грешка НАТО-а, 85 мртвих

Више од 80 особа убијено у ваздушном нападу НАТО-а у Злитану. Триполи тврди да су убијени цивили. Брисел одбацује одговорност и наводи да су гађане легитимне мете. НАТО уништио либијску фрегату у луци Триполи.

18.35 - Савет безбедности иза затворених врата расправља о Либији, пошто је Кина као једно од питања поставила одговорност НАТО-а за напад на либијску државну телевизију у којем су убијена три новинара. Канцеларија Бан Кимуна без коментара. 

У нападу НАТО авијације на село Маџер код Злитана убијено је 33 деце, 32 жене и 20 мушкараца, рекао је портпарол владе у Триполију Муса Ибрахим. НАТО је одмах одбацио оптужбе Либије, наводећи да су авиони, током ноћи и јутрос, гађали "легитимне циљеве" око тог града. 

Ваљаност тврдњи и једне и друге стране, за сада, немогуће је проверити. 

"Десетине невине деце, жена и стараца убијене су у сну, у зверском масакру који су починили колонијалистички крсташи у Маџару", рекао је Муса Ибрахим, док је новинарима који су, неколико часова после напада одведени у Злитан, показано 25 тела особа за које се тврди да су убијени у тој акцији.

Новинарима су показане и рушевине кућа, које су, како тврде либијске власти, уништене у бомбардовању.

Истовремено у Бриселу, портпарол НАТО-а Ролан Лавоа потврдио је да су авиони Алијансе током ноћи и јутра обавили серију напада на положаје либијске војске око Злитана, рекавши да нема никаквих доказа да су у нападима погинули цивили.

"НАТО детаљно планира акције како би се избегле цивилне жртве, за разлику од Гадафијевог режима, који намерно гађа цивиле", рекао је портпарол НАТО-а.

Напад на луку Триполи

Готово истовремено, НАТО авиони су напали и тешко оштетили либијску фрегату, укотвљену у луци Триполи, тврдећи да је последњих дана на тај брод утоварано и са њега истоварано наоружање, односно да је спремано за акцију.

Ова фрегата, класе Кони, изграђена је у бившем Совјетском Савезу, како тврди НАТО, спремана је за акције против бродова који пристају у луке које контролишу побуњеници.

Брод је тешко оштећен.

Од почетка рата, НАТО је у неколико наврата нападао бродове либијске ратне морнарице. У мају, у сличном нападу уништено је или оштећено најмање шест ратних бродова, укључујући још једну фрегату класе Кони.

Нови пакет санкција ЕУ 

Европска унија је, претходно, усвојила пети пакет санкција режиму либијског лидера Моамера ел Гадафија.

Француско министарство спољних послова саопштило је да су те санкције усмерене на привредне субјекте повезане са режимом у Триполију.

Портпарол француског министарства Кристин Фаж рекла је да су санкцијама обухваћени компанија "Ел Шарара" из нафтног сектора, организација задужена за развој административних центара и два предузећа која су „директно повезана са Гадафијем".

„На удару санкција ЕУ је укупно 42 особе и 49 предузећа. Те мере показују одлучност међународне заједнице да држи у изолацији режим у Триполију", рекла је Кристин Фаж.

Од половине фебруара, када су почели масовни протести против Моамера ел Гадафија и његове владе, у Либији је погинуло десетине хиљада људи. Војна интервенција у Либији почела је 19. марта под вођством Француске, Велике Британије и САД, а НАТО је 31. марта преузео командовање операцијом.

Број коментара 59

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво