Читај ми!

Наследник далај-ламе

Обећањем да ће ослободити Тибет од кинеског "колонијализма", Лобсанг Сангај преузео посао шефа тибетанске владе у егзилу. Сангај нагласио да подржава далај-ламину политику "средњег пута", односно добијање "значајне аутономије" за Тибет под кинеском влашћу.

Правник са Харварда Лобсанг Сангај (43) преузео је посао шефа тибетанске владе у егзилу обећањем да ће ослободити своју отаџбину од кинеског "колонијализма".

Након што је положио заклетву на церемонији у индијском граду Дарамшала, Сангај је упозорио Кину да ће тибетански покрет опстати и да ће бити све јачи у годинама које долазе.

У историјској промени након вековне доминације тибетанском политиком од стране религијских личности, нови премијер, рођен у егзилу, који никада није крочио на Тибет, преузео је вођство избегличким покретом од далај-ламе, који је у мају најавио повлачење с политичких функција.

У свом инаугурационом говору, Сангај је настојао да отклони забринутост да ће поодмакле године далај-ламе и његова неумитна смрт значити и нестанак покрета Тибетанаца у избеглиштву, који је 76-годишњи носилац Нобелове награде за мир предводио од 1959. године, када је побегао са Тибета након неуспеле побуне против кинеских власти.

Сангај је рекао да је његов избор у априлу, од стране двадесетак хиљада тибетанских избеглица колико је гласало по свету, послао "јасну поруку кинеским властима да је тибетанско вођство далеко од нестанка".

Он је обећао да ће водити покрет "док слобода не буде обновљена на Тибету", преноси Франс прес.

Сангајеве године и чланство у Тибетанском конгресу младих, који се залаже за независност, изазвало је спекулације да ће он радикализовати акције у настојању за добијање независности Тибета.

Подршка политици средњег пута

У свом говору Сангај је, међутим, нагласио да је привржен принципима ненасиља и да подржава далај-ламину политику "средњег пута" која подразумева добијање "значајне аутономије" за Тибет под кинеском влашћу.

И поред преношења власти над владом у егзилу на новоизабраног премијера, далај-лама ће задржати значајнију улогу тибетанског религиозног вође и велики утицај на доношење главних политичких одлука избегличке владе.

Владу у избеглиштву не признају друге државе, Кина је сматра илегалном, а сада и њена легитимност у очима самих становника Тибета може да дође у питање без далај-ламиног патроната.

Сангај је рођен у избегличком насељу у Индији 1968. године. Добио је Фулбрајтову стипендију за Харвард, где је докторирао права. Као истраживач на универзитету, сарађивао је са кинеским научницима и два пута организовао састанке између њих и далај-ламе.

Тибетански духовни вођа далај-лама је почетком марта саопштио да намерава да пренесе своју улогу политичког шефа на владу у избеглиштву и преда све обавезе будућем председнику владе.

Саопштивши своју жељу да се повуче, далај-лама је ставио до знања де се неће повући из јавног живота и да ће остати привржен својој улози у реализацији "праведне ствари Тибета".

Далај-лама, кога Кина сматра сепаратистом одговорним за подстицање нереда у Тибету, саопштио је одлуку о повлачењу 10. марта на годишњицу неуспеле побуне на Тибету 1959. после које је побегао у емиграцију у Индији.

Реагујући на најаве о повлачењу далај-ламе са политичке функције, Пекинг је оценио да је то "обичан трик" и поручио да је тибетанска влада у избеглиштву илегална политичка организација и да одлука далај-ламе нема никаквог значаја за Тибет.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво