Читај ми!

Голгота Африке

Најгора суша у последњих 60 година коси све више људских живота на Рогу Африке. Најгоре стање је у Сомалији, где је досад умрло 30.000 деце, док више од три милиона људи и даље гладује. Ситуацију додатно отежава сукоб између војске и исламистичког покрета Ал Шабаб.

Становници Рога Африке, погођен највећом сушом у последњих пола века, проживљавају хуманитарну драму без преседана у модерној историји.

Најгоре је у Сомалији, којој прети пети степен на скали глади, такозвана катастрофална глад. За месец дана, у тој земљи умрло је 30.000 деце, а смрти у очи гледа више од три милиона људи.

Упркос позивима за хитну помоћ, свет, за сада, ћути. Ни највећи избеглички камп на свету, Дабаб, на граници Сомалије и Кеније, није довољно велики да прими реку гладних.

Емануел Нијабера из УНХЦР-а каже да у кампу има довољно пиће и пристојних хигијенских услова, нагласивши и да је у кампу безбедно, што у је у овој, сукобима и поделама измученој земљи, права реткост.

Решавање хуманитарне кризе у Сомалији, кажу аналитичари, повезано је са питањем судбине државе у којој контролу над различитим деловима држе супротстављени актери.

Председник Сомалије је, први пут после четири године оружаних борби за престоницу, прогласио победу војске над побуњеницима из исламистичког покрета Ал Шабаб.

Тим поводом је сомалијски председник Шариф Ахмед истакао је да је војска напокон успела да сломи отпор и однесе победу над непријатељем.

Ал Каидини следбеници, пак, тврде, да су ''тактички разлози'' повод за повлачење из Могадиша и да не одустају од битке за престоницу.

Због дугогодишње суше, стручњаци су још прошле године упозоравали на надолазећу катастрофу на Рогу Африке. Велика глад, тврде, сада прети и Уганди. Светски донатори, међутим, и даље одлажу помоћ.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво