Читај ми!

Побуњеници напредују ка Триполију

Либијски побуњеници, у новој снажној офанзиви против снага Моамера Гадафија, заузели град Бир Ганам, 80 километара јужно од Триполија. Лидер побуњеника Мустафа Абдел Џалил позвао на јединство побуњеничких снага.

Заповедници снага либијских побуњеника саопштили су да су њихови борци заузели град Бир Ганам, 80 километара јужно од Триполија, док је лидер побуњеника Мустафа Абдел Џалил позвао на јединство у циљу окончања режима Моамера Гадафија.

Побуњеници се крећу ка северу путем над којим се извија густ дим и на којем се налазе запаљена возила либијске војске, а у некима од њих су тела погинулих војника.

Већина побуњеника који су учествовали у заузимању Бир Ганама су припадници такозваног "Батаљона Триполија", који чине добровољци из престонице и других приобалних градова, који су прошли обуку у планинама Нафуса, југозападно од Триполија, јавио је АФП.

У међувремену, вођа побуњеника Мустафа Абдел Џалил је, након хапшења и убиства генерала Абдел Фатах Јуниса, некадашњег Гадафијевог савезника, издао саопштење у којем је позвао на јединство побуњеничких снага.

"Желим да упутим поруку свим Либијцима у ослобођеним областима: морамо да усмеримо сва средства на борбу за слободу. Морамо да се ујединимо зарад вишег циља", поручио је Џалил.

Национални побуњенички савет нашао се на мети критика због улоге коју је имао у догађајима који су довели до Јунисове смрти, као и због начина на који је водио овај случај након убиства генерала.

Иако је истрага још у току, познато је да је налог за хапшење потписао истакнути члан Савета Али Есави.

Наоружани нападачи убили су главнокомандујућег побуњеничких снага након што је, после хапшења због сумњи да сарађује са Гадфијевим режимом, позван да се појави пред правосудном комисијом, која истражује војне операције.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво