Читај ми!

Либија, договор са ђаволом

Гадафијеви људи покушавају да окрену радикалне исламисте против побуњеника. Исламисти потврдили контакте, али тврде да нема разлаза са устаницима. Нова грешка НАТО -троје мртвих. Французи повлаче носач авиона. НАТО заробио либијски танкер.

01.09 - Нова грешка НАТО, троје цивила убијено у Злитану. Гадафијеве снаге контролишу град после контраудара којим су истерали побињенике из града.

19.45 - Побуњеници најављују да ће до краја августа покренути велику офанзиву на Триполи.  

18.49 - Експлозије у центру Триполија. 

16.39 - Американци на Либију испалили крстареће пројектиле у вредности од 121 милион долара.

Моамер Гадафи тражи помоћ радикалних исламиста у борби против побуњеника, рекао је његов син Сејф ал Ислам, у неочекиваном обрту ситуације с обзиром на то да се либијски лидер, током владавине дуге 42 године, оштро обрачунавао са носиоцима идеје о глобалном џихаду.

"Знам да су терористи. Знам да су крвави. Нису добри, али морамо да их прихватимо. Либерали ће побећи или ће бити убијени. Либија ће изгледати као Саудијска Арабија или Иран. Па шта?", рекао је син либијског лидера Њујорк тајмсу.

Изјава Сејфа ал Ислама одмах је протумачена као покушај Триполија да искористи проблеме који су, међу побуњеницима, настали пошто је на мистериозан начин убијен шеф њихове војске Абдел Фатах Јунис и оштру акцију устаника против исламиста у Бенгазију, која је одмах затим уследила.

Речи Гадафијевог сина потврдио је и један од лидера радикалних исламиста међу побуњеницима, рекавши, ипак, да за сада нема разлаза са побуњеницима. Сејф ал Ислам је, пак, рекао да ће договор о коалицији између исламиста и Гадафија бити обелодањен наредних дана.

За сада, међутим, није могуће проценити у којој ће се мери остварити најава Гадафијевог сина, али је извесно да су после убиства генерала Јуниса на површину избиле озбиљне поделе, које од самог почетка прате побуну.

Сејф ал Ислам је, такође, рекао да се са Јунисом, од почетка побуне састао два пута и то у Италији, када га ја и упозорио да ће бити убијен. "На крају ће те убити, јер се играш са змијама", рекао је Сејф ал Ислам.

Француска повлачи носач авиона

Француски носач авиона "Шарл де Гол" се следеће седмице враћа у матичну луку Тулон због поправки, па ће авиони "рафал" убудуће полетати са аеродрома на Сицилији. За сада није познато када ће се тај брод вратити у акцију.

"Шарл де Гол" у операцијама против Либије учествује од марта, а француски војни званичници тврде да одлазак овог брода неће утицати на интензитет бомбардовања.

Готово истовремено са најавама одласка француског носача авиона, НАТО је саопштио да заплењен танкер Картагина, који је пловио под либијском заставом. Брод је већ предат побуњеницима.

Осуда напада на либијску телевизију

Председница Медјународне федерације новинара Бет Кошта осудила је напад НАТО снага на либијску државну телевизију, у коме је, према подацима либијских власти погинуло троје, а повређено 15 људи.

Кошта је истакла да су ваздушни удари, "на чијој мети су били новинари и који су довели у опасност њихове животе нарушавање међународног права".

Она је додала да употреба "насиља у циљу гушења дисидентских медија представља катастрофу за слободу медија" и позвала НАТО да се уздржи од даљих напада на медије. 

НАТО је саопштио је да су на мети напада у суботу били предајници либијске државне телевизије, јер су, како је навео тај војни савез, коришћени за подстицање насиља против цивила.

НАТО је додао да ће напад, који је изведен у суботу рано ујутру"смањити могућност режима (либијског лидера Моамера Гадафија) да угњетава цивиле, док ће истовремено очувати инфраструктуру за емитовање која ће бити потребна после сукоба".  Алијанса је оптужила либијску телевизију за хушкање и мобилизацију Гадафијевих следбеника.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво