Читај ми!

Рат племена

Либијски побуњеници пред ратом племена. Неповерење расте. Гадафи изнутра "буши" ионако разједињен покрет. Рат у Либији добија нову димензију. Број цивилних жртава процењује се на око 1.100. Унутрашњи обрачуни у Бенгазију показали да устаници нису много симпатичнији од Гадафија. НАТО остао без мета.

01.02 - Либијска војска испалила неколико пројектила на италијанску фрегату Берсаљери у водама недалеко од Злитана, али су ракете пале бар два километра од брода.

23.21 - Неповерење међу племенима на истоку Либије расте после убиства генерала Јонуса. У Бенгазију ухапшено више од 100 наводних сарадника Гадафија. Број убијених у серију обрачуна немогуће утврдити. 

16.45 - Гадафијеве снаге испалиле неколико пројектила у правцу бродова НАТО код Злитана, али су ракете пале прилично далеко од ратних бродова. 

14.30 - Заустављен продор Гадафијевих снага код Злитана. 

12.18 - Жестоки напади НАТО авијације на положаје либијске војске око Злитана. 

02.20 - Команданти побуњеника тврде да их од освајања Бреге дели само неколико минских поља. Устаници који се враћају са фронта, пак, помињу жестоке борбе и велике губитке. 

Почетак Рамазана уништио је ионако слабе наде неколицине западних лидера да ће до муслиманског празника успети да отерају Моамера ел Гадафија са власти и државу предају у руке демократски настројеним побуњеницима.

Обе тезе су се показале као погрешне. Гадафи још увек контролише више од две трећине државе, док су се либијски замеци демократије, првом згодном приликом, претворили у надобудне и бескрупулозне каријеристе, спремне на свакојака недела, укључујући и убиства политичких ривала.

Мистериозно убиство генерала Фатеха Абдела Јуниса, некадашњег шефа Гадафијеве полиције који је пребегао на страну побуњеника, изазвало је дубоку пукотину у редовима устаника, који већ данима покушавају да дефинишу шта се, у ствари, десило.

Слична ситуација је и на фронтовима. Гадафијеве снаге су у последња 24 часа изненадиле побуњенике код Злитана и у јуришу на њихове положаје убиле седам устаника, чиме је заустављена  офанзива на тај град дуга неколико недеља.

Побуњеници су, како се чини, упали у заседу у Злитану, јер су их Гадафијеве снаге ухватиле у унакрсну ватру, пошто је претходница успела да дође до центра града. Осим седам убијених, на страни устаника рањено је 45 бораца.

После десетак дана узастопних порука народу у свету, Гадафи је место уступио сину Сеифу ел Исламу, који је поручио да ће се Либија борити до коначног ослобођења.

Готово истовремено, британски министар одбране Лиам Фокс рекао је да се победа устаника у рату против Гадафија не чини претерано реалном опцијом, полажући наде у државни удар који би могао да организује неко од најближих сарадника либијског лидера.

"Кључ решења либијске кризе лежи у томе да ли ће неко од најближих Гадафијевих сарадника схватити да је његов положај безнадежан", рекао је Фокс.

Или, како пише британски Гардијан, Британци и Французи увек могу да се надају да ће у таласу прилично несмислених напада "имати среће", па ће погодити Гадафија.

Број коментара 66

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво