Читај ми!

Пукотине у побуни

Хаос у редовима побуњеника. У обрачуну фракција убијено осам бораца. Устаници за неуспехе криве "пету колону". У Бенгазију пуцњава и понека експлозија. Пет снажних експлозија у Триполију. Погођени предајници либијске телевизије. Три мртва и 15 рањених.

18.16 - Француска одблокирала 259 милиона долара либијских средстава и ставила их на располагање опозиционом Националном савету.

17.10 - Репортер Гардијана јавља да су побуњеници ушли у Злитан, око 160 километара источно од Триполија.

15.36 - НАТО опет бомбардују положаје Гадафијевих снага око Бреге. Побуњеници тврде са су пришли ближе граду, на десетак километара. 

13.40 - Побуњеници настављају операције и током Рамазана.

12.26 - Најмање 25 избеглица из Либије пронађено на броду који је пристао у Лампедузи. 

02.19 - Побуњеници ухапсили 63 особе у Бенгазију, наводећи да је окончана операција против петоколонаша, који су наређења за акције добијали директно од Гадафија. 

Побуњеници напали једну од фракција покрета за борбу против Моамера ел Гадафија, оптужујући је за убиство Абдела Фатеха Јунеса, али и "унутрашње деловање" против читовог устанка. У опсади фабрике регистарских таблица убијена по четири борца са сваке стране, најмање 20 рањено.

Овај обрачун на прилично сликовит начин описује побуњенички покрет, састављен од мноштва организација потпуно различитих интереса, што је и један од главних разлога због којег већина западних држава, осим Француске и наводно Италије, оклева да им у руке стави било какво оружје.

И неколико сати после обрачуна, остаје нејасно да ли је напад на фабрику таблица у вези са убиством генерала Јунеса, некадашњег шефа Гадафијеве полиције, који је пребегао на страну устаника, да би живот завршио под прилично мистериозним околностима.

Током претходних неколико дана, лидери побуњеника нудили су различите и често опречне верзије атентата на Јунеса, покушавајући да некако смире бес генераловог племена Обеиди, највећег на истоку Либије.

За сада, једино се са сигурношћу може тврдити да је генерал Јунес изрешетан и да је његово тело потом запаљено. Војници који су га пратили са линије фронта у Бенгази су ухапшени, али се не терете за његово убиство.

Што се тиче обрачуна у фабрици таблица, лидери побуњеника тврде да је та група искористила проблеме који су настали после смрти команданта оружаних снага устаника и упадала у затворе, одакле је одведен известан број ратних заробљеника.

НАТО гађа либијску телевизију

НАТО авијација уништила је неколико предајника либијске државне телевизије, тврдећи да су легитимне мете, али су власти у Триполију саопштиле да су у нападу убијена три радника те медијске куће, као и да их је 15 рањено.

Представници НАТО-а су либијску државну телевизију описали као легитимну мету, наводећи да је та акција била неопходна, како би се "неутралисала интегрална компонента режима заснованог на систематској репресији цивила".

"Троје наших колега је убијено и 15 рањено док су обављали новинарске дужности", рекао је директор енглеског сервиса либијске телевизије Калед Басилија.

Број коментара 64

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво