Читај ми!

Јунис жртва својих људи

Команданта побуњеничких снага Абдела Фатаха Јуниса убили припадници једне од милитантних група на страни устаника, тврде у Бенгазију. Триполи за атентат оптужује Ал Каиду. НАТО бомбардовао предајнике либијске државне телевизије. Норвешка се повлачи из ваздушних операција у Либији.

Министар побуњеничког Националног савета Али Тархуни саопштио је да је команданта либијских побуњеника Абдела Фатаха Јуниса убио је припадник милитантне муслиманске организације Обаида Ибн Џарах, која се уз побуњенике бори против либијског лидера Моамера Гадафија.

Према његовим речима Јунис је убијен на путу за Бенгази, где је требало да буде саслушан због сумњи да је сарађивао са Гадафијевим режимом и либијском војском.

Тархуни је навео да је командант јединице која ја послата да доведе Јуниса ухапшен, али да су његови подређени, који су убили команданта побуњеничких војних снага, још увек у бекству.

Ипак, ово није једина верзија догађаја. Неки извори из побуњеничког Националног прелазног савета тврде да су Јунис и његова два сарадника убијени за време испитивања у Бенгазију.

Са друге стране, у Триполију портпарол либијске владе Муса Ибрахим рекао је да је убиство Јуниса доказ да побуњеници нису способни да владају Либијом.

"Ово је леп шамар и показатељ Британцима, који су признали опозициони Национални савет, да побуњеници не могу да заштите ни свог главног војног команданта", истакао је Ибрахим.

Ибрахим је навео да је Јунис убила Ал Каида, додавши да је "овим потезом Ал Каида је желела да покаже своје присуство и утицај у региону".

"Сви у побуњеничком Националном савету су знали шта ће се десити, али нису смели да реагују због страха од Ал Каиде", рекао је Ибрахим.

Околности под којима је Јунис убијен пробудиле су страх и несигурност у Бенгазију. Хиљаде људи су испратиле ковчег узвикујући да је био мученик.

Предајници на мети

Троје новинара је погинуло, а 15 је рањено у ваздушним нападима НАТО авиона на седиште либијске телевизије у Триполију, саопштио је један од званичника државне телевизије Калед Басилија.

"Наше колеге су нападнуте док су обављали своју професионалну дужност либијских новинара", рекао је Басилија.

Авиони НАТО-а су раније данас бомбардовали три сателитска предајника либијске државне телевизије, јер су, како наводи Алијанса, коришћени за подстицање насиља због чега представљају претњу цивилима.

Представници НАТО-а оптужују либијску телевизију за хушкање и мобилизацију Гадафијевих следбеника и наводе да ће напад "смањити могућност режима да угњетава цивиле, док ће истовремено очувати инфраструктуру за емитовање која ће бити потребна после сукоба".

Британски Гардијан пише да "ућуткивање" државне телевизије долази у осетљивом тренутку за побуњенике, због збрке настале после мистериозне смрти њиховог вође Абдела Фатаха Јунеса.

Истовремено, Норвешка је саопштила да ће ратни авиони те земље данас последњи пут учествовати у нападима НАТО-а.

Осло је у почетку учествовао у војним операцијама над Либијом са шест авиона Ф-16, али је прошлог месеца тај број смањио на четири. Повлачење Осла из војних операција у Либији се не доводи у везу са крвопролићем које се прошле седмице десило у тој скандинавској земљи.

У ваздушним нападама на Либију, који су почели крајем марта, учествује само осам од укупно 28 чланова тог војног савеза. Из команде Алијансе тврде да повлачење Норвешке неће угрозити ефикасност ваздушних удара.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво