Читај ми!

Дипломатски рат

Британија протерала либијског амбасадора. Лондон признаo Национални прелазни савет. Гадафи добио подршку бившег агента који је, због обарања авиона изнад Локербија, осуђен на доживотну робију, али пуштен из затвора због болести. Вашингтон гневан на одлуку лекарске комисије.

20.45 - Побуњеници најавили велику офанзиву у западним планинама како би заузели место Гезаја, близу границе са Тунисом, јавља Ројтерс

20.41 - "Уколико се снаге либијске војске и даље буду скривале у стамбеним насељима НАТО ће бити принуђен да гађа и цивилне објекте, рекао портпарол НАТО-а Роланд Лавој. 

20.20 - Либијске власти осудиле протеривање својих дипломата из Лондона, оцењујући потез британских власти као неодговоран и илегалан.

15.12 - Вођа либијских побуњеника Мустафа Абдел Џалил изјавио да више не важи понуда коју су побуњеници дали Гадафију, а која подразумева да може остати у Либији ако се повуче са власти

12.42 - Британија "одмрзла" 91 милион фунти за помоћ побуњеницима.  

Велика Британија протерала je преостало дипломатско особље из либијске амбасаде у Лондону и признала побуњенички Национални савет као једину легитимну власт у Либији, изјавио је британски министар иностраних послова Вилијам Хејг.

Национални прелазни савет је позван да преузме либијску амбасаду у Лондону, у којој су се до сада налазиле дипломате лојалне Моамеру ел Гадафију, рекао је Хејг на конференцији за новинаре, пренео је АФП.

"Премијер и ја смо одлучили да Велика Британија признаје и сарађиваће са Националним прелазним саветом као јединим званичним представником власти у Либији", истакао је Хејг.

Форин офис је јутрос позвао отправника послова либијске амбасаде у Лондону и обавестио га да преостало особље мора да напусти Британију у року од три дана.

Изасланик УН у Либији, после разговора са премијером у Триполију, рекао je да су влада и побуњеници далеко од решења сукоба, али и да је услов за преговоре престанак бомбардовања, јавља Ројтерс.

У међувремену, бивши либијски обавештајни агент, осуђен због учествовања у обарању авиона изнад Локербија у Шкотској 1988. године, дао je подршку режиму на састанку у Триполију. 

Абдел Басет ел Меграхи, осуђен је 2001. године на доживотну робију, зато што је играо "значајну улогу у планирању и обарању" Пан-Амовог авиона изнад Локербија, када је погинуло 270 људи.

Међутим, Ел Меграхи је пуштен на слободу из затвора у Шкотској 2009. године, због дијагнозе да има рак простате, а на скупу у Триполију појавио се у инвалидским колицима.

Ослобађање агента, који је у Либији дочекан као херој, изазвало је оштре реакције у Сједињеним Америчким Државама које су тражиле да се покрене питање кредибилитета лекарске комисије, на основу чије процене је осуђеник на доживотну робију пуштен после осам година затвора.

Америка је, иначе, помоћ побуњеницима условила хапшењем Магрехија, чим побуњеници стигну у Триполи.

Прва партија међу побуњеницима

Прогнаници режима либијског лидера Моамера ел Гадафија формирали су прву политичку странку, у Бенгазију, седишту побуњеничког Националног прелазног савета, који је до сада као легитимне представнике Либије признало најмање 30 земаља.

"Зовемо се Нова либијска партија, јер је све уништено", рекао је један од оснивача Рамадан Бен Амер, истичући да новоформирана странка за сада има 2.000 чланова , а да је подржава око 20.000 прогнаника либијског режима који живе у САД, Канади и Немачкој.

Већина чланова странке долази из Бенгазија и Дерне, родног града другог оснивача Раџада Мабрука који живи у Даласу у Тексасу, јавио је АФП.

Према речима једног од оснивача, циљ партије јесте успостављање демократије са јасним уставним разграничењем између извршне, законодавне и судске власти, по угледу на Сједињене Америчке Државе.

Странка, такође, пропагира успостављање секуларне муслиманске државе, једнака права за све, учешће жена и младих у друштву, заштиту мањина и ограничавање улоге племена.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво