Читај ми!

Хаос на либијским границама

Осам мртвих у болници коју је у Злитану погодила НАТО авијација. Брисел демантује. УН тврди да још нема назнака преговора. Фронт у Бреги између досаде и нове офанзиве. "Тојота" губи примат у герилским ратовима. Кинези долазе. Тунис послао хиљаде војника на границу.

19.45 - НАТО саопштио да ће наставити ваздушну кампању у Либији све док Гадафијеве снаге представљају опасност за цивиле.

18.01 - Либија неће почети преговоре о решавању конфликта са побуњеницима, све док НАТО не прекине ваздушне нападе, поручио либијски премијер Ел Багдади ел Махмуди, јавља Ројтерс.

Авиони НАТО-а бомбардовали су неколико положаја либијске војске у Злитану и околини, али су међу метама погодили и болницу за плућне болести у том граду и, како тврде власти у Триполију, убили осам цивила.

НАТО је те тврдње одмах одбацио, али је групи новинара омогућено да посете рушевине болнице и оближњег складишта хране, те нема претеране дилеме како су те две зграде срушене. Број жртава немогуће је потврдити, јер су либијске власти објасниле да су тела одмах предата породицама.

Ипак, у околини тог града, већа данима воде се озбиљне борбе устаника и Гадафијевих снага, које су у понедељак после подне успеле да изненаде противнички конвој који се кретао ка фронту и ране 16 побуњеника.

Ситуација око Бреге и даље остаје прилично нејасна, иако западни војни аналитичари наводе да су побуњеници, како ствари стоје, одустали од офанзиве, јер су налетели на минска поља и неочекивано жилав отпор либијске војске у граду, чији је број са око 250, у међувремену, порастао на 1.000.

Побуњеници су у последња 24 часа из Бенгазија упутили прилично јаке снаге ка Аџдабији, али нема назнака да су те јединице икада стигле до линије фронта, који се налази на тридесетак километара од Бреге.

Тај покрет могао би представљати потврду тврдњи лидера устаника да су спремни за још једну велику офанзиву, али у успех те операције НАТО не верује превише, тим пре јер су акције авијације последњих дана прилично отежане због пешчане олује и силног дима који се вије из нафтом напуњених па запаљених ровова.

Шверц на границама

Интензитет борби на западу Либије "натерао" је Тунис да на границу пошаље на хиљаде војника и мноштво тенкова, како би спречили напад који, наводно, припремају Гадафијеве снаге. Устаници од почетка рата преко границе са Тунисом допремају оружје, храну и лекове за своје јединице, које се на том делу фронта налазе свега 80 километара од Триполија.

Ни на источној граници Либије ситуација није ништа боља, јер израелске обавештајне службе упозоравају да су унутрашњим проблемима преокупљени Египћани оставили отворена врата свакојаком шверцу оружја и сумњиваца у оба правца.

Како би зауставио такве гласине, Египат је током викенда ухапсио 17 особа, које су покушале да илегално уђу у Либију, укључујући пет људи из Бангладеша и једног Суданца.

Кинези против "Тојоте"

После силних ратова у којима су у последњих педесет година доминирали "Тојотини" камионети, либијски фронт су преплавила кинеска возила, која коштају упола мање него јапанска, а на њих се једнако успешно може монтирати било какво оружје.

Сукоб либијске војске и побуњеника први је на афричком континенту у којем "хилукси" више нису доминантни. Камионети тог јапанског произвођача били су толико употребљавани током побуде у Чаду 1987. године да је магазин Тајм читав сукоб назвао "Тојотин рат".

Нови "хилукси" су много тежи и луксузније опремљени него претходне верзије, па се плаћеници, војска, разбојници и устаници, односно сви учесници рата, сада радије одлучују за јефтиније кинеске моделе, којих је у Либију од почетка године допремљено око две и по хиљаде.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво