Читај ми!

НАТО погодио болницу

Седам мртвих у нападу на Злитен, где су НАТО авиони погодили боплницу. Саудијски имам тражи да исламски лидери издају фатву којом би се побуњеницима наложила предаја. Устаници страхују да њихови борци неће бити у стању да се боре током Рамазана. Гадафијеве снаге спремају противваздушну одбрану Триполија.

23.01 - Најмање 16 побуњеника рањени у наоаду Гадафијевих снага на конвој који се кретао према линији фронза. 

14.07 - У нападу НАТО авиона на Злитен убијено седам особа. Погођена клиника. Уништена складишта хране, тврде либијска државна телевизија и очевици. Напад се догодио јутрос.

15.02 - Америка демантовала да су њене јединице са Малте пресреле и уништиле пројектил који су, наводно, Гадафијеве снаге испалиле на то острво. Житељи Малте су 12. јуна чули снажну експлозију, коју су локални медији приписали судару либијског пројектила и ракете пресретача.  

11.25 - Бугарска прогласила саветника за конзуларна питања у либијској амбасади у Софији Ибрахима ел Фуриса за персону нон грата и дала му рок од 24 сата да напусти ту земљу.

Војска Либије извела је противудар на побуњенике на југозападу земље. Побуњеници у пустињском селу Гуалишу саопштили су да су спречили снаге режима да уђу у село и да су појачали одбрану у Зинтану, главној бази на западу Либије.

НАТО авиони наставили су бомбардовање Гадафијеве резиденције и војних циљева у Триполију. Штаб мисије НАТО-а у Напуљу саопштио је да су погођене две командне базе и противавионско наоружање Војске Либије.

Као могућ одговор на сталне нападе НАТО авијације на Триполи, у престоници се последњих дана све чешће виђају мобилни противваздушни ракетни системи Са-6, који међутим, још увек нису деловали по западним авионима.

Европски лидери, који су "улетели" у либијски конфликт су, објашњавајући разлоге због којих улазе у рат, процењивали да ће до Рамазана њихове акције бити увелико окончане, али је побуњенике успорило неколико фактора, укључујући недостатак организације и неочекивану "жилавост" Гадафијевих снага.

Са доласком Рамазана, тврде стручњаци, НАТО ће морати да смањи интензитет акција, како би избегао еветуалне цивилне жртве, док ће побуњеницима озбиљан проблем представљати рамазански пост, којег ће се, како се очекује, придржавати велика већина њихових бораца.

Истовремено, саудијски имам Хамуд бин Балеи Ал Анзи позвао је исламске верске лидере да фатвом обавежу побуњенике да положе оружје и почну преговоре са Гадафијем.

"Био сам на многим местима које су бомбардовали крсташи... Они без размишљања убијају Либијце и уништавају земљу", рекао је Ал Анзи либијског државној телевизији.

Гадафијев живот под оком побуњеника

Лидер побуњеничког Националног прелазног савета Мустафа Абдел Џалил рекао је да Гадафи и његова породица могу да остану у Либији, ако напусте власт.

Побуњеници би, потом, одредили услове где би Гадафи живео и под каквим околностима.

"Гадафи може да остане, али уз одређене услове. Ми одлучујемо где ће боравити и ко ће да га надзире. То важи за читаву његову породицу", изјавио је Џалил за Волстрит џурнал.

Лидер Прелазног савета рекао је да ће побуњеници наставити офанзиву и за време Рамазана и додао да је им Катар интензивирао испоруку војне помоћи.

Џалил сматра да ће се рат завршити на један од три могућа начина.

"Први - Гадафи ће се предати. Други - побећи ће из Либије. Трећи - ухватиће га или убити неко од његових телохранитеља или наших снага", истакао је лидер побуњеника.

Број коментара 102

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво