Читај ми!

Норвешка у сузама

Два дана после стравичних злочина, Норвежани одали пошту жртвама масакра на острву Утоја и експлозије у центру престонице. Полиција истражује да ли је осумњичени Андерс Беринг Бреивик део шире терористичке мреже. Нападач тврди да је деловао самостално, а своја дела назива гнусним, али неопходним. Једна особа рањена у масакру преминула данас у болници.

22.50 - Норвешка јавност позива на законско заоштравање максималне казне од 21 годину затвора, колико би могао добити Андерс Бреивик. На Фејсбуку отворена страница на којој се тражи увођење смртне казне.  

19.50 - Андрес Беринг Бреивик током пуцњаве на острву Утоја користио дум дум метке, направљене да се распрсну у организму и изазову велике унутрашње повреде, изјавио је за АП доктор Колин Пул, шеф хирургије у болници Рингрикет.

Грађани Норвешке окупили су се на трговима, запалили свеће и положили цвеће, одајући пошту жртвама масакра. Многи су отишли на обалу са које се види острво Утоја и ту упалили свеће и ставили цвеће. У катедрали у Ослу одржана је миса жртвама терористичког напада. На скупу је говорио премијер Норвешке Јенс Столтенберг, а миси су присуствовали и краљ Харалд и краљица Соња.

Столтенберг, видно потресен, рекао је да ће ускоро бити објављена имена и фотографије убијених, укључујући чланове подмлатка владајуће Лабуристичке странке, чији су бројни чланови убијени у нападу на острву Утоја, и да ће "тек тада бити јасно колико је ово зло".

Испред катедрале, где је у знак жалости положено цвеће, окупиле су се стотине људи, а премијер и лидер подмлатка лабуриста Ескил Пиедерсен пре почетка службе положили су беле руже у близини импровизованог храма.

Полиција у Норвешкој проверава наводе да ли је осумњичени за пуцњаву и бомбашки напад Андерс Беринг Бреивик део шире терористичке групе, преноси Дејли телеграф. Међутим, нападач, који је, убио 92 људи, а 97 ранио, тврди да је деловао самостално, преноси Ројтерс. Једна особа умрла је данас у болници од последица рањавања.

Бреивик је у тренутку хапшења имао код себе значајну количину муниције, рекао је начелник полицијског штаба Џон Фредриксон. Према његовим речима, Брејвик је ухапшен два минута пошто је полиција стигла на острво Утоја.

Полиција контролише Бреивиков кућни рачунар трагајући за линковима ка другим екстремистима и терористичким групама. Норвешка полиција није тражила од полиција у другим државама да спроведу истрагу.

Шеф националне полиције Свенунг Спонхејм рекао је да је осумњичени сарађује са истражним органима и да се и даље трага за страдалима у министарствима која су погођена у експлозијама у Ослу и за несталима након пуцњаве на острву.

Адвокат одбране Гејр Липештад рекао је за ТВ станицу ТВ2 њуз да је Андерс Беринг Бреивик назвао своја дела "гнусним, али неопходним", преноси Ројтерс.

Липештад је додао да је његов клијент спреман да објасни своје поступке на саслушању пред судом у понедељак, који ће одлучити да ли ће осумњиченом бити одређен притвор до суђења.

Адвокат је за ТВ станицу НРК рекао да је Бреивик "признао одговорност" за нападе, пренео је АФП.

Бреивикови родитељи сазнали су вест из медија. Отац каже да са сином већ шест година није у контакту, а комшије не могу да верују да је то дело тихог суседа.

У експлозији у центру Осла у петак погинуло је седморо људи, после чега је у пуцњави на острву Утоја убијено најмање 86 особа.

Број жртава би могао да буде већи, јер се четири особа и даље воде као нестале, за њима се трага, а ангажоване су и мини-подморнице и рониоци, преноси Си-Ен-Ен

Бреивиков "Крсташки рат"

Бреивик стоји иза видео снимка објављеног на Јутјубу, у којем се изражавају ставови против ислама, марксизма и мултикултурализма, тврде норвешки медији.

"Пре него шо почнемо наш Крсташки рат, морамо да испунимо нашу дужност десетковањем културног марксизма", наводи се у једном од текстова који се појављују на снимку, на којем је ислам описан као "главна геноцидна идеологија".

У материјалу који је Бреивик као дневник поставио на Интернет и који има чак 1.500 страна, пуно је позива на рат и исламофибичних оцена, али и навода о везама убице са разним истомишљеницима у Европи.

Шеф националне полиције Свенунг Спонхејм изјавио је да информације које је Бреивик објавио на друштвеној мрежи Фејсбук указују да има политичке ставове десничарски усмерене и антимуслимански настројене, али да тек треба да се утврди да ли је то био мотив напада.

Лидер подмлатка Партије прогреса Ове Ванебо је у изјави за норвешку ТВ2 рекао да је Брејвик био активан члан те антиимиграционе странке почетком прошле деценије, али да је иступио из странке, пошто су његова становишта постала екстремна.

Телевизија ТВ2 је јавила да Бреивик припада "десничарским круговима" у Ослу, као и да је 2008. године уписан у чланство локалне масонске ложе, али да нема свежијих података о томе да ли је и даље "слободни зидар".