Читај ми!

Либијска престоница у диму

Више експлозија потресло ноћас Триполи и неколико предграђа либијске престонице. Две експлозије догодиле су се на подручју где је смештена резиденција либијског вође Моамера Гадафија. Либијски вођа критикује Египат и Тунис јер су покренули револуције.

Триполи и неколико предграђа либијске престонице потресло је више експлозија, известио је АФП.

Две експлозије догодиле су се у 50 минута после поноћи по средњоевропском времену на подручју где је смештена резиденција либијског вође Моамера Гадафија у срцу престонице, након чега су уследиле друге у источним и југоисточним предграђима Триполија. 

Стуб дима могао се видети изнад Гадафијевог резиденцијалног комплекса, који је у суботу био мета напада ратних авиона НАТО.

Војна алијанса је потврдила седам напада и саопштила да је погодила један војни командни центар.

НАТО изводи ваздушне нападе на основу мандата Уједињених нација с циљем да заштити цивиле од снага либијског вође, подсетио је Ројтерс.

Гадафи критикује протесте у Египту и Тунису 

Либијски лидер Моамер Гадафи критиковао је протесте у суседном Египту који су приморали председника Хоснија Мубарака да напусти власт после 30 година владавине.

Гадафи, који се на челу Либије налази 41 годину и који се опире вишемесечним антивладиним протестима у својој земљи и ваздушним НАТО нападима на његове снаге, довео је у питање вредност народних покрета у Египту, као и у другој суседној земљи, Тунису.

"Зашто сте покренули револуцију?", упитао је Гадафи у аудио поруци упућену Египћанима на годишњицу војног удара, којим је 1952. године укинута монархија.

"Шта сте постигли тим револуцијама? Замену једног владиног режима другим? Пошто сте покрали, уништили и оштетили земљу, хоћете новог председника?", упитао је Гадафи.

Бранећи Мубарака, Гадафи је сугерисао да су Египћани били брзоплети у настојањима да га збаце са власти, а да нису имали јасну алтернативу, пренео је Ројтерс.

Мубарак (83) је збачен са власти у фебруару, а од априла се налази у болници пошто је доживео срчани удар током испитивања по оптужбама за корупцију и убиство демонстраната.

Демонстрације су настављене и после његовог одласка, захтевајући брже спроводјење реформи.

Протестима у Тунису збачен је председник Зин ел Абидин Бен Али, који се тренутно налази у егзилу у Саудијској Арабији, а против њега је покренуто више судских поступака.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво