Читај ми!

Пакао на норвешком острву

Норвешка у шоку. Деведесет две жртве у два напада. Страхује се да број страдалих није коначан. Полиција ухапсила Норвежанина Андерса Бехринга Бреивика, који је признао да је пуцао из ватреног оружја на острву Утоја где је убијено 85 особа. Стручњаци сматрају да напади немају везе са радикалним исламистима. Град у страху, јер постоји опасност да има још бомби.

23.05 - Норвешки лист "Дагбладет" објавио да је идентификован, на интернету, наводни манифест убице. Још нема потврде да је реч о аутентичном документу. 

20.46 - Норвешка полиција ће користити мини-подморнице у потрази за телима на острву Утоја, рекао портпарол полиције Даг Гјеру, додавши да ће подморнице целу ноћ претраживати воду око острва.

18.23 - "Биланс мртвих још увек није коначан и могао би да достигне 98", саопштио шеф норвешке полиције Свеинунг Спонхај, додавши да се још увек утврђује да ли је нападач био сам или је имао помагаче.

15.55 - Број мртвих у пуцњави на острву порастао на 85, саопштила полиција. 

14. 43 - Полиција сарађује са страним обавештајним службама како би утврдила да ли је нападач био повезан са неким из иностранства, рекао норвешки премијер Јенс Столтенберг.

13.45 - Норвешки краљ Харалд и краљица Соња посетили острво Утоју да утеше преживеле, јавља Ројтерс.

13.14 - Полиција испитује наводе очевидаца са острва да је постојао и други "револвераш", који није имао полицијску униформу.

Осумњичени за два напада у норвешкој престоници Ослу Андерс Бехринг Бреивик признао је да је пуцао на скупу Лабуристичке партије на острву Утоја.

Број жртава се попео на 92, од чега је 85 страдало на острву Утоја, а седморо, сат раније, у бомбашком нападу у центру Осла.

Бреивик је, одевен у полицијску униформу, на острву Утоја убио чланове омладине Лабуристичке партије који су ту имали скуп, а сумња се да је претходно активирао експлозив у центру града, где га је видело неколико сведока. Полиција испитује да ли је Бреивик имао саучеснике.

Норвешки специјалци упали су у петак касно увече у Бреивикову кућу, након чега је тридесетдвогодишњи Норвежанин одведен у седиште полиције, где је наредних неколико сати трајало испитивање о мотивима напада и евентуалним сарадницима.

Полиција је сазнала да веб сајт осумњиченог Бреивика указује на његову наклоњеност десничарској, хришћанско фундаменталистичкој идеологији. Норвежанин је, такође, бивши члан опозиционе Напредне странке.

Локални медији су објавили да је у његовој кући пронађен пиштољ марке "глок" и аутоматска пушка. Полиција је приликом акције била посебно опрезна, јер је постајала сумња да се у кући налази велика количина експлозива.

Бомба коришћена у нападу на зграду владе у норвешкој престоници направљена је од комбинације вештачког ђубрива и дизел-горива, саопштила је норвешка полиција, која је, у међувремену дошла до информације да је Бреивик 4. маја купио, преко своје фирме "Бреивик Геофарм", шест тона вештачког ђубрива.

Нешто пре четири сата ујутру, полиција у Ослу саопштила је да су убиства на острву "катастрофалних размера" и да мртвих има сигурно више од 80.

Норвешки премијер Јенс Столтенберг истакао је јутрос да је нападач "рај младих на острву Утоја претворио у пакао и да Норвешка још од Другог светског рата није видела већи злочин".

Каква је паника завладала у норвешкој престоници сведочи и податак да је полиција, приликом посете премијера Столтенберга острву Утоја, ухапсила мушкарца који је имао нож у џепу. На питање шта ће му нож, рекао је да има пуно чудних људи унаоколо и да не верује никоме, преноси лист Дагсбладет.

Хапшење Бреивика уследило је свега неколико сати пошто је претходно непозната група радикалних исламиста "Ансар ал џихад ал Алами", или Помагачи глобалног џихада, преузела одговорност за нападе.

Џихадисти су се убрзо предомислили и саопштили да немају никакве везе са нападом у Ослу.

Уколико се резултати истраге покажу тачним, напади у Ослу пре ће бити сврстани у ред акција лудака попут експлозије у Оклахома Ситију, него велике терористичке нападе какви су били 11. септембар или напад на Лондон, који је био и последњи на тлу Европе.

Ипак, експлозија у центру града је Осло за неколико секунди претворило у Багдад или Бејрут, пошто су успаничени становници овог града унезверено трчали кроз улице прекривене срчом и искривљеним металом.

Број коментара 61

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи