Читај ми!

Брега, град-бомба

Гадафијеве снаге у офанзиви код Злитана. Пет месеци рата кошта Либију око 50 милијарди долара. Крај се не назире, јер се "пустињска олуја" устаника код Бреге претворила у крваву пуцњаву. После серије оптужби на рачун Гадафијевих снага стижу извештаји о ратним злочинима побуњеника.

19.28 - Црна Гора признала побуњенике као легитимне представнике либијског народа. 

18.34 - Гадафијеве снаге минирале нафтна постројења у Бреги, тврде побуњеници.  

16.55 - Либијска државна телевизија позвала добровољце да попуне јединице војске, укључујући специјалне јединице. Добровољци ће бити добро плаћени.  

14.23 - Побуњеници заробили генерала Абдула Набиха Заједа једног од команданата одбране Злитана. Либијски генерал ухваћен после јуриша устаника на селу на ободу тог града. Гадафијеве снаге, уз подршку тенкова и оклопних возила, опколиле побуњенике у месту Соук eл Тулата недалеко од Злитана.

16.17 - Гадафи продаје трговачку морнарицу у покушају да прикупи још новца за рат. Фирме из Сингапура и Хонгконга преговарају о преузимању најмање 15 великих бродова. 

14.48 - Побуњеници трагају за "издајницима" у својим редовима. "Прогон" почео после серија директних погодака Гадафијеве артиљерије у којима је убијено најмање 50 бораца.

Либијска војска серијом контраудара опколила устанике недалеко од Злитана, мада су побуњеници, током борби, успели да заробе генерала Гадафијевих снага. Настављене борбе око Бреге, али без јасних назнака где се тачно налази линија фронта.

Уз подршку тенкова и артиљерије, Гадафијеве снаге су разбиле линију фронта код Сок ел Тулате недалеко од Злитана, где се у окружењу налази већа јединица устаника, потврдиле су власти у Триполију и побуњеници.

Офанзива побуњеника на Брегу практично је заустављена у предграђима места које је проглашено за прекретницу сукоба у Либији, махом јер се тренутно једино ту воде жестоке борбе војске и устаника у рату који је ту државу за последњих шест месеци стајао хиљада живота и педесетак милијарди долара.

Либијска државна телевизија емитовала је у четвртак сминке наводно начињене двадесетак километара од Бреге према Аџдабији, на којима се види мноштво уништених војних возила и камиона.

Само у среду, на страни побуњеника погинуло је 18, а рањено око 150 бораца, што ће представљати озбиљан тест издржљивости за јединице које у досадашњем току сукоба нису показале претерану чврстину. Истовремено, устаници тврде да су убили око 800 Гадафијевих војника, док је Триполи признао смрт око 40.

Силни лешеви на путевима који воде ка Бреги нису допринели решавању битке, иако су побуњеници у више наврата проглашавали победу да би се испоставило да су у град повремено улазиле извиђачке јединице, док се главнина снага налази двадесетак километара око пута за Аџдабију.

Осим Гадафијевих снага, чији број у Бреги је немогуће проценити, напредовање побуњеника спречавају хиљаде мина које је војска поставила на прилазима граду. Побуњеници су формирали специјалне тимове за уклањање мина, али им у акцији "помажу" и заробљени војници.

Злочини побуњеника

Терање заробљеника у минска поља Бреге нису једине мрље на застави Гадафијевих противника, којима су, зарад заклињања у демократске намере, опраштане свакојаке брљотине, укључујући и ратне злочине.

На западу Либије, после недавног извештаја "Хјуман рајтс воча" о злочинима побуњеника, почели су да "испливавају" свежи лешеви брутално поубијаних заробљених војника, чијих су тела устаници покушали на брзину да сакрију.

Британски Дејли телеграф пронашао је једну такву гробницу, у којој се налазило неколико тела, од којих је једном одсечена глава, док су другом панталоне свучене до чланака. Обојица су била одевена у зелене униформе Гадафијевих снага. У гробници је било укупно пет тела.

Побуњеници су одбацили одговорност за њихову смрт, пребацујући лопту на другу страну терена, оптуживши локалне команданте војних јединица да су побили своје војнике како би спречили даље дезертирање.

Такве оптужбе на рачун Гадафијевих снага нису ретке, али сумњу, свакако, буди чињеница да су побуњеници, убрзо после доласка британских новинара, склонили тела и булдождером разорили место на којем су нађена.

Педесет милијарди начина да се уништи држава

Либијска влада тврди да је пет месеци рата ту државу већ коштало 50 милијарди долара, или, како је Си-Ен-Ену рекао министар финансија Абдулхафид Злитни "штета коју је Либија претрпела је колосална".

Само од прекида извоза нафте, Либија је изгубила 20 милијарди долара.

Број коментара 106

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво