Читај ми!

Гадафи најављује марш милиона

Гадафи мобилише присталице за марш на Западне планине. Већ 24 часа траје неизвесност око судбине Бреге, града на којим контролу, према сопственим тврдњама, имају обе стране. Улични рат у Бреги, Триполи тврди да у граду нема ни трага од побуњеника. Устаници, пак, уверавају да контролишу већину насеља. Број мртвих се мери десетинама.

20.35 - Побуњеници у последња 24 часа изгубили 12 бораца. Албанија признала побуњенике као легитимне представнике власти у Либији. 

17.37 - Француска тврди да побуњеничке снаге у потпуности контролишу Брегу. Устаници. пак, саопштавају да је град под опсадом и да заузимају насеље по насеље.

16.38 - Хеликоптери НАТО снага бомбардовали конвој Војске Либије док је прилазио Бреги, саопштили побуњеници.

15.57 - У току је настојање да се све побуњеничке групе уједине у такозвану "националну армију", наводи Ал Џазира. Бивши официри Војске Либије обучавају побуњенике за борбена дејства против својих некадашњих сабораца, али "уједињавање" иде веома споро и неефикасно.

15.21 - Седам побуњеника убијено и на десетине повређено у ракетном нападу либијске војске у околини Бреге. 

14.43 - Гадафи позива присталице на "марш милиона" ка Нафуси.  

13.00 - НАТО наговестио да је могућ прекид ватре током Рамазана, уколико на такав договор пристане и Гадафи.

Либијска влада одлучно је демантовала да су побуњеници заузели Брегу, поткрепљујући тврдње снимцима наводно начињеним у граду на којима се не виде борбе, већ грађани демантују да су устаници заузели град после пет дана борби.

Истовремено, различите информације долазе и од челника побуњеника, према чијим је изјавама тешко докучити да ли њихове снаге контролишу цео град и неколико насеља, док се широм града воде бесомучне борбе, које полако прерастају у урбани рат.

Један од команданата јединица устаника рекао је да ће његовим снагама требати десетак дана да успоставе потпуну контролу у Бреги, наводећи да су Гадафијеве снаге, чији је број тешко проценити, пустиле да се фронт распадне и прешле на герилску тактику.

"Брега је под контролом војске.... Више од 500 побуњеника је убијено", рекао је у Триполију портпарол либијске владе Муса Ибрахим. "НАТО и побуњеници нападају Брегу већ пет дана. Једини начин да је контролишу је нуклеарни удар".

Стварно стање на терену је готово немогуће прецизно проценити, јер се обе стране слажу у само једној ствари, најважнији објекат у том граду, рафинерија нафте, још увек је у рукама либијске војске, односно пар стотина војника.

У осталим деловима града, како се чини, у току су уличне борбе војске и устаника, а за сада је потврђена смрт око 40 бораца на обе стране, док НАТО напада Гадафијеве јединице најснажније од почетка кампање ваздушних удара.

Кад је о контроли града реч, извесно је да су побуњеници заузели Нову Брегу, насеље двадесетак километара удаљено од центра града, док је главнина Гадафијевих снага заузела положаје око села Бишир одакле ракетама и артиљеријом засипају побуњенике.

Тајни преговори

Изасланици Моамера ел Гадафија и америчке владе састали су се током викенда, при чему је либијском лидеру "јасно стављено до знања" да мора да оде са власти, рекао је неименовани амерички дипломата.

"То нису били преговори, већ смо им само пренели поруку", рекао је тај дипломата.

Имена либијских изасланика нису позната, као ни место у којем је састанак одржан, али је портпарол либијске владе Муса Ибрахим рекао да се све одиграло у Тунису. 

Број коментара 87

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво