Читај ми!

Пад Бреге

Либијска војска повукла главнину снага из Бреге после четири дана офанзиве устаника. Велики губици на обе стране. Међу устаницима 15 мртвих и најмање 274 рањено. Либијска војска минирала прилазе граду, НАТО засипа Гадафијеве снаге бомбама. Следећа станица, Рас Лануф.

22.23 - Либијске власти демантовале да су побуњеници заузели Брегу и истакле да су снаге лојалне Гадафију потиснуле побуњенике и нанеле им озбиљне губитке.

17.17 - Русија неће понудити азил Гадафију, изјавио министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

14.41 - У Бреги остало још 150 до 200 Гадафијевих војника, од око 3.000 колико их је било на почетку офанзиве побуњеника.

12.47 - Главнина Гадафијевих снага се из Бреге повукла ка Рас Лануфу. Побуњеници због мина оклевају да уђу у центар града. Чини се да је битка за Брегу завршена.

11.11 - Главнина побуњеничких снага још увек најмање девет километара до Бреге.

Побуњеници су, четири дана после почетка највеће офанзиве коју су предузели од почетка рата, успели да уђу у Брегу, где су њихов продор зауставиле мине и жесток отпор либијске војске. Међу побуњеницима погинуло најмање десет бораца, скоро 200 је рањено.

Како се чини, у град је, поново, ушла претходница побуњеничких снага, али су се устаници, пошто су у претходна два дана узмицали на ободу града, овај пут ухватили у коштац са либијском војском на улицама Бреге.

"Мање групе су успеле да се пробију у град, али не контролишемо град још", рекао је портпарол побуњеника Мухамед Зави.

Званичници у Триполију нису, међутим, желели да коментаришу развој ситуације у том граду, па је немогуће створити праву слику о току борби у Бреги.

Јуришни авиони и борбени хеликоптери НАТО-а већ сатима нападају истурене положаје Гадафијевих снага, покушавајући да отворе побуњеницима пролаз у центар Бреге, али и пут који води ка том граду у покушају да спрече војску да до линије фронта довуче појачања.

У коначном билансу у последња 24 часа, НАТО је код Бреге уништио један тенк, пет оклопних возила и два вишецевна ракетна бацача.

Устаници, који већ данима апелују на добровољне даваоце крви, убацили су у битку за Брегу све снаге, сматрајући да би освајање тог града могло представљати прекретницу у сукобу који је почео још у фебруару.

Читава битка праћена је жестоком артиљеријском паљбом на обе стране.

Евентуални пад Бреге, где се налазе највећа либијска нафтна постројења, значио би за побуњенике велику победу, док би Гадафија у некој будућој преговарачкој прерасподели оставило без најбитније луке и највеће рафинерије.

Брега, која се налази на 750 километара од Триполија, прелазила је неколико пута из руке у руку од почетка борби у фебруару. Ипак, Гадафијеве снаге су успеле да последњих месеци задрже Брегу упркос неколико напада устаника.

Важност Бреге добро илуструју и речи Мусе Ибрахима прошле недеље када је отпочела најновија побуњеничка офанзива.

"Убићемо свакога ко се приближи нашој нафти. Побуњеници, НАТО, не занима нас. Бранићемо нашу нафту до последње капи крви коју имамо", рекао је Ибрахим.

Број коментара 86

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво