Побуњеници у Бреги

Одлука пала, устаници заузели Брегу. Јединице либијске војске приморане на повлачење даље на запад према Триполију. Војска и устаници желе да уграбе што више територије пре него што почну преговори.

15.19 - Свежи сукоби избили пошто су трупе либијске војске покренуле офанзиву не би ли истерале побуњенике из места Бир Ганам око 80 километара западно од Триполија.

11.12 - Побуњеници најављују одлучну операцију за заузимање Бреге. Током ноћи десет устаника је убијено, док је најмање 172 рањено. Пешчана олуја престала, очекује се акција НАТО авијације. 

02.45 - Побуњеници добили приступ замрзнутим либијским фондовина, процењеним на 30 милијарди долара, пише Њујорк тајмс. 

02.17 - Претходница побуњеника око поноћи накратко ушла у Брегу, да би се одмах затим повукла на неколико километара под града. Нови јуриш устаника се очекује у зору. 

01.07 - Либијска војска испалила десетак пројектила на Мисурату. Биланс: Пет мртвих, двадесетак рањених. 

Либијски побуњеници су ушли у Брегу, приморавши снаге либијске војске на повлачење 50 километара на запад, у град Бишр, јавила је Ал Арабија.

Наговештај политичког решења либијске кризе натерао је војне планере обе стране да све снаге баце у ватру не би ли заузеле што више територија пре него што дипломате седну за преговарачки сто.

Побуњеници, праћени НАТО авијацијом, покушавају да пробију Гадафијеву одбрану на три места, али се линија фронта није претерано померила, иако су устаници у битку послали све снаге, укључујући педесетак тенкова и тешку артиљерију.

До сада, изгубили су десетак бораца, док је више 172 рањено, али је прави биланс жртава немогуће проценити, јер око фронта влада прави хаос, а побуњеници су, као и либијска војска, забранили новинарима да се приближавају линијама фронта.

Ипак, о тежини борби сведочи чињеница да побуњеници већ више од 24 часа траже добровољне даваоце крви, као и возааче камиона и џипова како би са фронта евакуисали рањенике.

Истовремено са почетком напада побуњеника на Брегу, либијска војска је покушала да заузме и онеспособи нафтна поља око места Џалу, али су јединице које су кренуле у ту акцију претрпеле озбиљне губитке. Како се чини, око тих нафтних поља се већ сатима воде жестоке борбе.

Претходница побуњеника је у једном тренутку могла да види обрисе Бреге, али су убрзо одбачени на неких 40 километара од града, где се линија фронта налазила у суботу рано ујтро.

Битка за Брегу у потпуности је у други план бацила, до јуче, кључно ратиште у Западним планинама, што, ако је веровати израелским обавештајцима, представља увод у последњу велику офанзиву Гадафијевих снага и то усмерену против побуњеничких упоришта око Нафусе и границе Туниса.

Гадафи незаинтересован за самит у Истанбулу

Моамер Гадафи одбацио је као безвредне, одлуке Америке и још 50 држава да као легитимне представнике либијског народа признају побуњенике.

Гадафијев говор емитовала је либијска државна телевизија током још једног великог скупа подршке, овај пут у Злитани, где су се окупиле десетине хиљада његових присталица.

"Изгазите та признања. Изгазите их ногама... Безвредна су", рекао је Гадафи.

Обраћајући се чланицама Контакт групе, Гадафи је рекао: "Ви знате да је Гадафи готов... А зашто онда сви ови људи демонстрирају".

Број коментара 78

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво