Читај ми!

Гадафи одбранио Брегу

Побуњеници се повукли на исток, после општег напада на Брегу. Више од 30 држава признало побуњенички Прелазни савет као легитимну власт у Либији. Жипе: Пуцаћемо и за време Рамазана. Гадафи: Спреман сам да умрем... било кад.

22.28 - Упркос све гласнијим апелима побуњеника за финисијском помоћи Канада одбила да одблокира средства која је, пре више од три месеца, замрзла.

18.58 - "Не прихватамо одлуку запада да призна побуњенике, та признања можете да изгазите", поручио Гадафи у обраћању на либијској телевизији.

14.44 - Америка признала побуњенички Прелазни савет као легитимну власт у Либији. "Савет нас је уверио да ће радити транспарентно и спровести демократске реформе", каже државни секретар Хилари Клинтон.

14.18 - Више од 30 држава одлучило да призна побуњенички Прелазни национални савет као легитимну власт у Либији. "Утврђен план по коме се Гадафи одриче власти и контроле над војском. Нападаћемо и за време Рамазана", поручио министар спољних послова Француске Ален Жипе.

11.26 - Либијска војска одбила напад побуњеника код Бреге. Устаници се повукли на исток. Нема прецизних података о губицима. Међу устаницима један мртав, 12 рањених.

После серије безуспешних покушаја да пробију фронт на западу, побуњеници су мобилизовали све снаге и чак педесетак тенкова, не би ли заузели необично важна нафтна постројења у Бреги, на истоку државе. Неколико сати након почетка офанзиве, Триполи је саопштио да је напад побуњеника одбијен.

НАТО авијација, укључујући и јуришне хеликоптере "апач" са британских бродова, жестоко су ударали по положајима либијске војске око Бреге неколико сати пре него што су устаници, уз подршку педесетак тенкова, покушали да пробију линију фронта и заузму тај град.

Побуњеници су напали целом дужином фронта, што практично значи да су истовремено ударили по положајима Гадафијевих снага на укупној удаљености од 20 километара, али исход ове авантуре није познат, мада је око поноћи у Бенгази стигла читава маса амбулантних возила пуних рањеника.

Истовремено, побуњеници су од добровољних давалаца крви затражили хитну помоћ.

У Триполију, портпарол владе Муса Ибрахим сазвао је стране новинаре необично касно, како би им саопштио да је здружени напад НАТО-а и побуњеника из ваздуха, са мора и копна одбијен, не нудећи додатне детаље.

Гадафи спреман да умре

Десетине хиљада људи окупило се у центру града Ел Аџалајат, на око 80 километара од Триполија, како би подржали Моамера ел Гадафија, дан пошто су руски и канадски званичници упозорили да либијски лидер има паклени план у случају да побуњеници направе значајан продор ка Триполију.

"Не предајем се и спреман сам да умрем... било када", рекао је Гадафи, коме се на терет ставља самоубилачки план дизања у ваздух Триполија и нафтних постројења, уколико ситуација настави да се развија рђаво по њега.

"Остаћу уз мој народ, наоружан, док из мог тела не истече и последња кап крви. Победићемо у овој неправедној борби. Победићемо у борби против колонизације и мржње", рекао је Гадафи.

Гадафи је, у говору који је емитовала државна телевизија, оптужио француског председника Николу Саркозија да је ратни злочинац, који је "бацио велику флеку на француску историју" и упропастио везе те државе са муслиманским светом.

Либијски лидер позвао је присталице да се спреме за марш на Мисурату и Бенгази. 

Број коментара 117

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво