Читај ми!

Контраудар Гадафијевих снага

Либијска војска, изненадним нападом, истерала устанике из Кавалиша. Пубуњенички "мигови" лете упркос забрани УН. Жестоке борбе дуж читавог фронта. Побуњеници одговорни за крађу, паљење и злостављање цивила у офанзиви ка Триполију, саопштио је "Хјуман рајтс воч".

22.03 - Русија неће отићи на састанак Контакт групе о Либији у петак у Истанбулу, иако је позвана, јер и даље сматра да је Савет безбедности УН једино легитимно тело за разматрање кризе, јавља АФП.

21.06 - Више од 1.100 Либијаца је погинуло, а 4.500 рањено од почетка НАТО кампање ваздушних напада 19. марта, саопштио је либијски тужилац Мохамед Закри ел-Махџуби и најавио тужбу оритив генералног секретара НАТО-а Андреаса Фога Расмусена.

14.50 - Либијска војска протерала устанике из Кавалиша, места које су побуњеници заузели пре неколико дана. Гадафијеве снаге контролишу цело место, устаници побегли у Зинтан. 

12.56 - Побуњеници упали у заседу либијске војске јужно од Кавалиша. Жестоке борбе праћене експлозијама. Устаници довлаче појачања. 

11.18 - Гадафијеви емисари поставили услове за прекид ватре. Либијски лидер тражи да остане у Либији, да се размотри повлачење оптужнице Међународног кривичног суда. Запад сматра да Гадафијеви предлози нису озбиљни, али да ће се ситуација променити кад се устаници буду приближили Триполију.

Организација за заштиту људских права "Хјуман рајтс воч" оптужила је либијске побуњенике за крађу, паљење кућа и злостављање цивила, наводећи да су сарадници ове организације  "били сведоци бројних преступа". Кавалиш, на западу Либије, опустошен.

Побуњенички борци и њихови следбеници уништавали су имовину, палили куће, пљачкали болнице, домове и радње, а доста људи је, који су наводно подржавали владине снаге, претучено, навео је "Хјуман рајтс воч". Ове оптужбе могле би да подрију пажљиво стварану слику о побуњеницима као демократама и заштитницима људских права у Либији.

Оптужбе долазе у време када ни рејтинг операције "Уједињени заштитник" није баш на завидном нивоу у међународоној заједници, а и односи међу НАТО чланицама не би се могли назвати "сложним".

На крају, оптужбе би могле и да покрену питања у вези са војном подршком коју земље НАТО-а пружају либијским побуњеницима у оквиру мисије под мандатом УН, чији је циљ заштита цивила.

"Побуњеничке власти су дужне да заштите цивиле и њихову имовину, нарочито болнице, и да казне сваког ко је одговоран за пљачку или други преступ", рекао је заменик директора те организације за Блиски исток и северну Африку Џо Сторк.

Нови скандал у Либији

Побуњеничка авијација, упркос зони забрањених летова, лети на истоку Либије.

Три ловца "миг 21" са ознакама устаника, летела су недавно изнад Бенгазија, што представља директно кршење резолуције 1973 Савета безбедности УН, којом су изнад Либије забрањени сви летови, укључујући и оне које изводе побуњеници.

Претходно, хеликоптери са побуњеничким ознакама виђени су 9. априла недалеко од Аџдабије, док су истог дана авиони НАТО-а пресрели устанички "миг 23" и натерали га да се врати у базу.

Следећа станица рата - Асабија 

Пошто су заузели Кавалиш на западу и стигли до Злитана у околини Мисурате, побуњеници су најављивали  да ће за дан или два покренути велику офанзиву, која се неће зауставити све до Триполија. Прва озбиљна препрека на том путу је Асабија, град у коме је стационирана елитна либијска бригада, којом командује Гадафијев син Кумис.

Уместо офанзиве, устаници су се суочили са изненадним нападом Гадафијевих снага које су их истерале из Кавалиша и вратиле линију фронта на место на којем се налазила прошле седмице.

За разлику од побуњеника, западни војни аналитичари сматрају да су најаве устаника преамбициозне, те да ће им требати најмање месец дана да учврсте положаје, среде линије снабдевања и, тек тада, покушају продор ка Триполију.

Гадафијеве снаге су, у протекла 24 часа, бар једном покушале да поврате контролу над Кавалишом, али су заустављене на ободима тог места, које је после повлачења либијске војске и пљачкашког похода побуњеника потпуно пусто.

Осим недостатка озбиљног наоружања, побуњеницима фали и гориво, али се са истим проблемом суочавају и Гадафијеве снаге, чије ће резерве, како се процењује, трајати још највише месец дана.

Гадафију проблем представља и новац. Амерички обавештајци наводе да је у Триполију, протеклих седмица, избило неколико мањих побуна државних службеника, незадовољних јер нису примили плате.

Французи остају 

Француски парламент  подржао је, великом већином, финансирање ратних операција у Либији.

Посланици који су гласали за наставак бомбардовања, њих 482, износили су аргументе да "сада, када су Гадафијеве снаге у дефанзиви, није време да међународна заједница почне да показује знаке умора или слабљења воље".

Један од посланика социјалиста Рази Хамади рекао је да његова партија подржава наставак бомбардовања из три разлога.

"Први разлог, због поштовања резолуције Савета безбедности Уједињених нација, други због заштите цивила, и трећи да би успели да пронађемо одрживо решење", рекао је Хамади.

Бенгази ускоро без воде? 

Јучерашња упозорења из Триполија да ће побуњенички контролисан источни део земље остати без воде потврдио је и либијски министар пољопривреде Абдел Магуд ел Гауд.

Уколико се ускоро не постигне неки мировни споразум којим би се дозволило да инжењери из Триполија започну преко потребно одржавање система за снабдевање водом.

Око 70 одсто воде у Либији добија се из пречишћивача и дубоких бунара ископаних у јужном пустињском пределу земље, одакле се сложеним системом водовода пребацује стотинама километара удаљене крајеве земље.

Међутим, електрана која омогућава да се створи довољан притисак како би се вода транспортовала на исток земље почела је, услед вишемесечног неодржавања, да се распада.

"Од шест турбина, само једна је у погону", рекао је либијски министар, који уједно управља највећим иригационим системом на свету.

"Сама ће се угасити", упозорава Ел Гауд, апелујући да се постигне нека врста прекида ватре и укине забрана УН о увозу резервних делова, како би се електрана оспособила за рад.

Број коментара 51

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво