Читај ми!

Пуковников наследник?

Моамер Гадафи, наводно, спреман да напусти власт уколико се Сејф ал Ислам кандидује на изборима. Побуњеници и Гадафијеве снаге заглављени у пустињском песку, док Париз објављује напредак у тајном мировном процесу. НАТО наставља акцију током Рамазана.

19.41 - Либијска војска пробила линију фронта код Мисурате и покушала да заузме тактички важне тачке. Погинуло 11 побуњеника. После сукоба, Гадафијеве снаге се повукле на претходне положаје.

16.40 - Либија ће остати без воде уколико ускоро не буде постигнут договор о прекиду ватре. Уколико сложени систем не буде одржаван, без воде ће први остати источни део државе.

16.02 - НАТО, највероватније, неће прекидати нападе током Рамазана, иако постоје озбиљне резерве како би наставак бомбардовања био примљен у остатку муслиманског света.

15.28 - Француска тврди да се "стварају" обриси будућег политичког решења за Либију. Преговори се воде уз подршку Русије и Афричке уније. Гадафи, наводно, спреман да напусти власт.

14.54 - Исламски екстремисти користе хаос у Либији како би набавили оружје. Ал Каида оружје допрема пустињским путевима, рекао италијански министар спољних послова Франко Фратини у Алжиру. 

9.26 - Премијер Либије Багдади ел Махмуди рекао да Гадафи неће учествовати у предложеним разговорима режима и побуњеника, преноси Фигаро. Према његовим речима, предуслов за било који дијалог јесте обустава бомбардовања.

Либија би могла да остане без воде уколико мировни процес, којим управљају Русија и Афричка унија, ускоро не донесе резултате. Недостатак воде могао би бити тек део проблема, јер у Либији свакодневно гину десетине људи. 

Либијски побуњеници и даље покушавају да убеде НАТО да их од коначне победе над Моамером ел Гадафијем дели само мало ратне среће, али се чини да њихови апели падају на глуве уши, јер је последња 24 часа рата пратила необично ужурбана дипломатска активност.

Французи су, наводно, већ дубоко загазили у преговоре са Гадафијем, нудећи му да остане у Либији, али ван политичке сцене, али Париз није желео да се упушта у коментарисање тих навода, инсистирајући на формулацији да "директних преговора са Гадафијем нема".

Истовремено, амерички председник Барак Обама рекао је свом руском колеги Дмитрију Медведеву да ће Вашингтон подржати руску иницијативу, уколико њен исход буде одлазак Гадафија са власти што, како су раније писали руски медији, представља практично исти сценарио као и француски, односно одлазак Гадафија са власти уз безбедносне гаранције.

Уједињене нације, које су поново скрајнуте из компликоване тајне дипломатије, сматрају да је политичко решење либијске кризе још увек на дугом штапу, па ни најновија рунда консултација у Савету безбедности УН није донела никакве опипљиве резултате, уколико се изузме констатација специјалног изасланика светске организације за Либију Абдела Илаха Катиба да је "погинуло довољно Либијаца и да је свима јасно да треба пронаћи политичко решење".

Талас дипломатије запљуснуо је либијску политичку сцену, пошто је постало извесно да од бучно најављиваног јуриша побуњеника на Триполи нема ништа, пошто су устаници још једном налетели на чврсту одбрану Гадафијевих снага, приморавајући их да се поново укопају и заузму одбрамбене положаје.

Само у Мисурати, у протекла 24 часа, убијено је десетак, а рањено бар три пута више устаника, што је за Француску представљало јасан сигнал да ће и најкомпликованији мир бити дефинисан много пре него што устаници буду спремни да конфликт реше оружјем.

Један од преблема за побуњенике представља и чињеница да су у налету на Злитан остали без муниције, слично као и неколико чланица НАТО-а, које имају озбиљне проблеме да финансијски издрже захтевну операцију.

"Проблем у Либији тренутно, отворено говорећи, представља чињеница да би многе друге државе за 90 дана могле бити исцрпљене... И тако би се од САД тражило да попуне ту празнину", рекао је амерички министар одбране Леон Панета, који, ипак, није желео да каже о којим државама је реч.

Број коментара 69

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво