Читај ми!

Удар у леђа побуњеника

Моамер Гадафи против крсташа и колонијалиста. "Режим неће пасти, јер му основу чини народ, а не ја", рекао либијски лидер, док су његове снаге кренуле у противофанзиву на западу, претећи да пресеку линије снабдевања устаника.

19.32 - НАТО авиони гађали положаје Гадафијевих трупа у близини Мисурате, одакле је либијска војска ракетним системима "град" гађала побуњенике у том граду.

03.00 - Серија експлозија у Триполију. За понедељак заказане консултације Савета безбедности о Либији.

Иако се није појавио на великом митингу у Триполију, на којем се скупило неколико десетина хиљада његових присталица, Моамер Гадафи је још једном упозорио НАТО да прекине бомбардовање Либије, наводећи да такве акције неће срушити режим.

"Режим у Либији неће пасти, јер му основу чини народ, а не Гадафи", рекао је либијски лидер у тонском снимку емитованом на скупу његових присталица. "Скуп милион људи је нова порука Европи, крсташима и колонијалистима".

"Непријатељи народа ће пасти под ноге народа... Издајници и колаборационисти ће пасти - на истоку и западу - и НАТО ће поклекнути пред ногама слободног либијског народа", рекао је Гадафи.

Истовремено, Гадафијеве снаге су покренуле серију жестоких напада намерне да пресеку линију снабдевања устаника, који су оружје, храну и муницију довлачили из региона око границе Туниса.

Гадафијева реакција је уследила после офанзиве побуњеника на западу државе, покренуте како би се линија фронта са западних планина преселила у низију која води све до Триполија.

Напад из Мисурате, како се чини, не води нигде, јер су побуњеници остали закопани у песку свега неколико километара ван града, док су берберска племена на западу имала мало више среће и успела да дођу надомак Гарјана, стратешке тачке за даље напредовање ка Триполију.

Али, та акција је доведена у питање пошто је Гадафијева Камис бригада жестоко распалила по граничном прелазу Вазин, сејући панику у редовима побуњеника, којису се, са разлогом, забринули да њихове линије снабдевања неће трајати још дуго.

Чини се, међутим, да Гадафијеве снаге уопште немају намеру да заузму то подручје, већ желе да исцрпе побуњенике, што им у извесном мери успева јер су радње са храном већ потпуно празне, док возачи камиона одбијају да возе у тај регион.

Побуњеници, стратешки, држе боље положаје, махом на висовима, али им такви положаји пружају малу утехе, јер их Гадафијеве снаге већ сатима засипају артиљерисјком паљбом.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво