Удар у леђа побуњеника

Моамер Гадафи против крсташа и колонијалиста. "Режим неће пасти, јер му основу чини народ, а не ја", рекао либијски лидер, док су његове снаге кренуле у противофанзиву на западу, претећи да пресеку линије снабдевања устаника.

19.32 - НАТО авиони гађали положаје Гадафијевих трупа у близини Мисурате, одакле је либијска војска ракетним системима "град" гађала побуњенике у том граду.

03.00 - Серија експлозија у Триполију. За понедељак заказане консултације Савета безбедности о Либији.

Иако се није појавио на великом митингу у Триполију, на којем се скупило неколико десетина хиљада његових присталица, Моамер Гадафи је још једном упозорио НАТО да прекине бомбардовање Либије, наводећи да такве акције неће срушити режим.

"Режим у Либији неће пасти, јер му основу чини народ, а не Гадафи", рекао је либијски лидер у тонском снимку емитованом на скупу његових присталица. "Скуп милион људи је нова порука Европи, крсташима и колонијалистима".

"Непријатељи народа ће пасти под ноге народа... Издајници и колаборационисти ће пасти - на истоку и западу - и НАТО ће поклекнути пред ногама слободног либијског народа", рекао је Гадафи.

Истовремено, Гадафијеве снаге су покренуле серију жестоких напада намерне да пресеку линију снабдевања устаника, који су оружје, храну и муницију довлачили из региона око границе Туниса.

Гадафијева реакција је уследила после офанзиве побуњеника на западу државе, покренуте како би се линија фронта са западних планина преселила у низију која води све до Триполија.

Напад из Мисурате, како се чини, не води нигде, јер су побуњеници остали закопани у песку свега неколико километара ван града, док су берберска племена на западу имала мало више среће и успела да дођу надомак Гарјана, стратешке тачке за даље напредовање ка Триполију.

Али, та акција је доведена у питање пошто је Гадафијева Камис бригада жестоко распалила по граничном прелазу Вазин, сејући панику у редовима побуњеника, којису се, са разлогом, забринули да њихове линије снабдевања неће трајати још дуго.

Чини се, међутим, да Гадафијеве снаге уопште немају намеру да заузму то подручје, већ желе да исцрпе побуњенике, што им у извесном мери успева јер су радње са храном већ потпуно празне, док возачи камиона одбијају да возе у тај регион.

Побуњеници, стратешки, држе боље положаје, махом на висовима, али им такви положаји пружају малу утехе, јер их Гадафијеве снаге већ сатима засипају артиљерисјком паљбом.

број коментара 60 Пошаљи коментар
(понедељак, 11. јул 2011, 11:09) - Dejan Mišković [нерегистровани]

Uz pukovnika

Rokaj pukovniče, nema ranjenih, zarobljenika niti preživelih!

(субота, 09. јул 2011, 23:35) - vera veshtica [нерегистровани]

za libjski narod

Podrska hrabrom libijskom narodu i Puk. Gadafiju na borbi protiv francuskog i americkog neofasizma i kolonijalizma

(субота, 09. јул 2011, 22:25) - anonymous [нерегистровани]

NATO Libijskoj vojsci

Zamolili bi vas da svo svoje naoruzanje stacionirate na cistinu, jer kako mislite da vas unistimo, ako se stalno pomerate i krijete po zgradama!

(субота, 09. јул 2011, 21:53) - anonymous [нерегистровани]

Nema pobune u Libiji,

Ovo je rat protiv naroda Libije,jer narod libije je jedinstven,To je samo laz zapada,da se narod buni,Saka ubacenih placenika da glumi pobunjenike, ne pripada narodu Libije, i s ratom je zavrseno u korist libijskog naroda,

(субота, 09. јул 2011, 21:49) - anonymous [нерегистровани]

vladimir

BRISEL - NATO je danas saopštio da je uništio jedan raketni arsenal koji su vladine snage Libije sakrile u civilnim zgradama, odakle su ranije korišćene rakete za napad na Misuratu.

Napad je izveden nekoliko sati po emitovanje poruke libijskog vođe Moamera Gadafija u kojoj je zapretio da će rat "preseliti u Evropu".

U saopštenju NATO se dodaje da je odluka o današnjem napadu doneta poštoje utvrđeno da je zgradi jednog poljoprivrednog dobra južno od Misurate sakriveno oružje.

General Csarl Bušar koji komanduje operacijom "Ujedinjeni zaštitnik" kritikovao je upotrebu civilnih zgrada u vojne svrhe: "Gadafijev režim time pokazuje u kojoj meri prezire svoje sunarodnike".
PA STA BI ONI HTELI DA LIBIJSKA ARMIJA SA SVIM NAORUZANJEM STANE NA SRED PUSTINJE PA NATOU NA IZVOLTE.

(субота, 09. јул 2011, 20:32) - IQ [нерегистровани]

SABLJA `77

Ovako se brani drzava i drzavni interes.Sad se vidi da patriotizam nije u govorancijama i busanje u grudi,nego konkretno delo!
Srbijo,UCI!!!

(субота, 09. јул 2011, 20:18) - Srbin [нерегистровани]

Podrška!

Puna podrška Predsedniku Gadafiju, njegovom narodu i njegovoj vojsci!
Želim da istrajete i pobedite u ovom ratu!

(субота, 09. јул 2011, 20:12) - anonymous [нерегистровани]

ima jedna nasaa "stara"

"dodjose ko jeleni a odose poliveni" :-)tako ce se desiti i sa francuzima 100%.

(субота, 09. јул 2011, 20:10) - anonymous [нерегистровани]

razmisljam samo

da nije ovih bombi sto evropljani zasipaju libijsku vojsku,mogu zamisliti sta bi ta vojska napravila od ovih koji sebe nazivaju pobunjenicima.........pa ni tri dana nebi proslo nijedan nebi bio u Libiji.

(субота, 09. јул 2011, 20:07) - anonymous [нерегистровани]

dobise po nosu

sarkozi i njegovi drugovi cini mi se u Libiji.